Miltä näyttää loppukesän hintahorisontti?
Sähkö on ollut pitkään asumisen peruskauraa, jonka hintaa tai riittävyyttä ei juuri ole tarvinnut miettiä. Toisin on nyt – vaihtelevat hinnat voivat yllättää eikä vanhaan, kuten 4–5 sentin määräaikaisiin sopimuksiin, ole enää paluuta. Oomin asiantuntijat kertovat, mitä kuluttajien on hyvä tietää hintaan vaikuttavista tekijöistä.
Sähkömarkkinat ovat olleet vuosikausia suhteellisen tasaiset, koska sähkön perustuotanto on ollut vakaata. Myös tuotantokustannukset ovat pysyneet kohtuullisen muuttumattomina. Tilanne on kuitenkin muuttunut merkittävästi.
– Viime vuosina polttoaineiden hinnat ovat nousseet, mikä on johtanut energiakriisiin ja hintavaihteluihin. Hintojen heilunnasta on tullut uusi normaali, luonnehtii Oomin sähkökauppapäällikkö Marko Rinta-Korhonen.
Monet seikat vaikuttavat hintojen vaihteluun. Tänä keväänä sähkön hintoja ovat nostaneet muun muassa Olkiluoto 3:en pitkittynyt, yli kaksi kuukautta jatkunut huolto ja Viron siirtoyhteyksissä ilmenneet vikaantumiset. Kesän aikana säätila tulee vaikuttamaan voimakkaasti aurinko- ja tuulivoiman saatavuuteen. Tarjonnan lisäksi myös kulutuskäyttäytyminen vaikuttaa kokonaisuuteen.
Hinnan voi kiinnittää ennakkotilauksena
Tässä vaiheessa kesäkuuta monella nousee kiinnostuskiikarit nenälle – miltä näyttää loppukesän hintahorisontti?
– Hintapiikkejä on odotettavissa, joten niihin tulee varautua. Jos heinä-elokuussa on hellettä, pörssisähkön hinta nousee. Kesän aikana on tulossa myös huoltotöistä johtuvia siirtoyhteyksien rajoituksia Suomen ja Ruotsin välille, Rinta-Korhonen sanoo.
Vaikka monella on juuri nyt päällimmäisenä mielessä kuluvan kesän hintataso, ei kannata ummistaa silmiään tulevalta talvelta. Jos aikoo siirtyä pörssisähkösopimuksesta kiinteähintaiseen sopimuksen, sen hinta kannattaa kiinnittää viimeistään syksyllä. Sopimuksen tekoa ei silti tarvitse jättää viime tippaan.
– Jos haluaa ajoissa kiinnittää sähkön hinnan talvea varten, sen voi tehdä jo kesällä ennakkotilauksena. Näin asia ei pääse unohtumaan loman aikana. Sopimuksen voi esimerkiksi sopia alkavaksi syksyn aikana, Oomin salkunhallintapäällikkö Markku Halme vinkkaa.
On suositeltavaa kiinnittää oman sähkösopimuksensa hinta viimeistään syksyllä hyvissä ajoin ennen talvea.
Vanhaan ei ole paluuta
Monet haikailevat vanhojen, edullisten 4–5 sentin sopimusten perään. Energiamarkkina on kuitenkin muuttunut niin paljon, etteivät hinnat ole enää vertailukelpoisia nykytilanteeseen verrattuna.
– Määräaikaisten sopimusten hintataso on nyt kesäkuussa reilu 8 senttiä. Sähkön hankintakustannukset ovat nousseet tuotantopaletin ja kustannusrakenteen muututtua, Halme huomauttaa.
Hintaheiluntaan kannattaa tottua, sillä vakaita hintoja ei ole näköpiirissä. Jos sopimuksen tekeminen mietityttää, voi sen kylkeen ottaa varmuuden vuoksi Oomi Kertavaihdon. Se antaa oikeuden päivittää 24kk määräaikaisen sähkösopimuksen hintaa yhden kerran sopimuskauden aikana.
– Markkinan muutos heijastuu myös kuluttajien arvovalintoihin. Ihmiset ovat kiinnostuneita sähkön alkuperästä, ja haluavat tehdä vihreitä valintoja. Esimerkiksi Oomi Uusiutuva -lisätuotteen suosio on kasvussa, Halme kertoo.
Oomi Kiinteä ja Oomi Aktiivinen keikkuvat sopimustyyppien kärjessä
Mistä Peruspirkko tai Matti Meikäläinen sitten tietää, mikä on hänelle paras sähködiili? Siihen ei valitettavasti ole yksiselitteistä vastausta, koska päätökseen vaikuttaa muun muassa oma kulutuskäyttäytyminen, asumismuoto ja kyky sietää taloudellista riskiä.
Tällä hetkellä Oomin suosituimmat sopimukset ovat Oomi Kiinteä -määräaikainen sähkösopimus ja pörssisähkön hintaan perustuva Oomi Aktiivinen -pörssisähkösopimus. Spot-asiakkaita on nykyään moninkertainen määrä entiseen verrattuna, kun yhä useampi haluaa seurata hintakehitystä.
– Kesää kohti mentäessä Oomi Aktiivinen kiinnostaa enemmän niitäkin asiakkaita, jotka alun perin suunnittelivat määräaikaisen sopimuksen tekemistä. Myös Oomi Jouston asiakasmäärät ovat kasvaneet. Joustossa yhdistyy kiinteähintaisen sopimuksen ja pörssisähkön parhaat puolet, kun hintaan voi vaikuttaa ajoittamalla sähkönkäyttöä vuorokauden edullisille tunneille, Rinta-Korhonen kertoo.
Keskivertokansalaisen näkökulmasta määräaikaisten sopimusten positiiviset puolet korostuvat. Niillä saa vakautta arkeen, kun hintaheilahtelut eivät huojuta taloutta.
– Määräaikaisessa sopimuksessa asiakkaalla on mahdollisuus lukita hankintahintansa. Tämä tuo ennustettavuutta. Ennen sillä ei ollut niin väliä, kun hinta saattoi olla sama vielä kahden sopimusvuoden jälkeenkin. Tänä päivänä kiinteällä sähkönhinnalla on isompi merkitys asiakkaalle, Halme sanoo.
Spot-asiakkaita on nykyään moninkertainen määrä entiseen verrattuna, kun yhä useampi haluaa seurata pörssisähkön hinnan kehitystä.