Nuorten muuttotarinat

Syksy on muuttamisen aikaa. Opiskelut ja työt kutsuvat kesän jälkeen ja kuljettavat varsinkin nuoria itsenäisempään elämään. Järvenpääläinen Roope Partanen ja helsinkiläinen Eveliina Kanervisto viettivät kesää muuttopuuhissa. Muuttaminen vie aina uuden äärelle, ja odotus kihelmöi kehossa sähkövirran lailla.

Kotkan poikia

Roope Partanen, 21, on aloittamassa rakennusinsinöörin opinnot Kotkan ammattikorkeakoulussa tänä syksynä, ja edessä on muutto omilleen. Partanen ehti valmistautua tulevaan muuttoon hyvin, sillä hän sai tiedon opiskelupaikasta jo yli vuosi sitten. Hän lykkäsi opiskelun aloittamista vuodella ja suoritti armeijan. Tuore kersantti astelee innoissaan uuteen opiskelijaelämään.

– Kotka on pieni mutta kodikkaan oloinen. On tietysti outoa muuttaa pois kotoa, mutta odotan kyllä jo itsenäistä elämää. Tuntuu hienolta ottaa vastuu omasta elämästä, Partanen summaa mietteitään tulevasta muutosta.

Kotkan kodikkuutta lisää tieto, että sinne on muuttamassa myös vanhoja tuttuja kotikonnuilta Järvenpäästä.

– Pari kaveria armeijasta ja Järvenpään kaveripiireistä on muuttamassa samoille suunnille. Myös pikkuveli aloittaa kanssani samalla luokalla, kertoo Partanen.

Tuntuu hienolta ottaa vastuu omasta elämästä.

Partanen on hankkinut kalusteita ja tehnyt muuttoa hiljalleen elokuun aikana. Kesällä hän kartutti säästöjä työskentelemällä työnjohtoharjoittelijana rakennusalan perheyrityksessä. Vanhempien apu ja tuki on ollut merkittävässä roolissa muuttoon valmistautumisessa.

– Sopimusasiat aiheuttivat ensin hieman päänvaivaa, mutta sain lähipiiriltä hyviä vinkkejä ja neuvoja esimerkiksi sähkösopimuksen ja vakuutusten hankintaan. Teimme isäni kanssa tulevaan kotiin myös pientä pintaremonttia vuokranantajan luvalla, Partanen kertoo.

Ruuanlaitto ja pyykkääminen eivät ole kuulemma vielä aivan Partasen ominta osaamisaluetta. Luotto omaan pärjäämiseen on kuitenkin vahva niin miehellä itsellään kuin vanhemmillakin.

– Jostain se on aloitettava! Vanhemmat ovat tsempanneet ja kertoneet, että ovat ylpeitä. Tärkeintä on luottaa itseensä.

Oma koti kullan kallis

Eveliina Kanervisto, 22,on syntyjään turkulainen. Omilleen hän muutti vuonna 2018 Espoon Tapiolaan vuokralle poikaystävänsä kanssa, kun molemmat pääsivät opiskelemaan Aalto-yliopistoon. Tänä kesänä pariskunta muutti Helsingin ytimeen Töölöön, mistä Kanervisto osti ensimmäisen omistusasuntonsa.

– Opiskeluaikana Tapiolassa asuminen oli koulun läheisyyden vuoksi todella kätevää. Työelämän myötä arjen painopiste on siirtynyt enemmän Helsinkiin, joten tuntui loogiselta hankkia asunto täältä, Kanervisto kertoo.

Kaksi muuttoa kokeneen Kanerviston mukaan positiivinen jännitys on ollut läsnä molemmissa muutoissa, mutta vuosien varrella kertynyt tavaramäärä teki toisesta muutosta työläämmän.

– Omilleen muuttaminen Tapiolaan oli iso askel, mutta itse muuttaminen sujui melko vaivattomasti vähäisen tavaramäärän vuoksi. Toisessa muutossa ostoprosessi kaikkine vaiheineen sekä kertyneen tavaran määrä pääsivät välillä yllättämään. Sain hyviä neuvoja kysymyksiini pankista sekä vanhemmilta siskoiltani, joilla oli jo kokemusta asunnon ostamisesta.

Ostoprosessin vaiheet ja kertyneen tavaran määrä pääsivät yllättämään.

Uusi asunto oli onneksi muuttovalmis, ja Kanervisto on kotiutunut sinne avopuolisonsa kanssa nopeasti. 1930-luvun talo vilkkaan Mannerheimintien varrella on omistajansa näköinen.

– Täällä vierailleet ystävät ovat sanoneet, että asunto muistuttaa todella paljon Tapiolan asuntoamme ja täällä on samanlainen tunnelma. Omasta mielestäni paras yhdistävä tekijä edellisen ja nykyisen kodin välillä on iltaisin ikkunoista sisään tulviva laskevan auringon paiste, Kanervisto kuvailee.

Eveliinan täsmävinkit onnistuneeseen muuttoon:

  1. Aloita ajoissa. Ajan rajattomuus on illuusio, johon ei kannata langeta!
  2. Karsi turhat. Uuteen asuntoon ei kannata kantaa mukanaan turhaa tavaraa, vaan hankkiutua siitä eroon jo pakkausvaiheessa. 
  3. Ota apu vastaan. Jos apua on saatavilla, hyödynnä se! Tarjoa myös itse muuttoapua tarvittaessa muille.
  4. Nauti! Kun muutto on ohi ja kiire hellittää, ota kaikki ilo ja ihanuus irti ensihetkistä uudessa kodissasi.

Älä vaivaa muuton hetkellä päätäsi sähkösopimusasioilla. Oomi Muuttajalle tekee muuttamisesta helpompaa!