Sähkönkulutus vaihtelee eri laitteilla – vertaile ja ylläty
Kotisi sähkönkulutuksen säännöllinen seuranta auttaa pysymään kartalla siinä tapahtuvista muutoksista. Normaalista poikkeavan kulutuspiikin syy kannattaa selvittää hetimiten. Katso listauksestamme, kuinka paljon kodin eri sähkölaitteet vievät keskimäärin sähköä.
Kotitalouden sähkönkulutus muodostuu kodin ja käyttöveden lämmityksen lisäksi taloussähköstä, joka kuuluu tavalliseen elämiseen ja asumiseen. Ruoan lämmitys mikrossa, huushollin imurointi ja viikonlopun Netflix-maraton kerryttävät kaikki sähkölaskusi summaa.
Laitekohtaisiin sähkönkulutuksiin kannattaa tutustua, sillä luulo ei ole tiedon väärti. Jotkin kodinkoneet ovat mainettaan parempia, kun taas osa laitteista voi osoittautua sähkösyöpöiksi. Esimerkiksi viihde-elektroniikan osuus sähkönkulutuksessa voi yllättää.
Vaikka uusi, yksittäinen viihdelaite kuluttaa hyvin vähän sähköä, voivat kodin tietokoneet ja viihde-elektroniikan arsenaali kokonaisuudessaan lohkaista jopa seitsemän prosenttia kotitaloussähkön käytöstä – eli enemmän kuin ruoan kylmäsäilytys. Myös käyttötavoilla on merkitystä: kaukosäätimellä sammutettu televisio tai pelikonsoli ovat standby-tilassa, jolloin ne kuluttavat sähköä myös käyttämättöminä.
Omaa sähkönkulutusta kannattaa seurata säännöllisesti, jotta huomaat siinä tapahtuvat muutokset. Silloin voit havahtua ajoissa normaalista poikkeaviin kulutuspiikkeihin ja välttyä lompakkoa keventäviltä yllätyksiltä. Äkillinen energiankulutuksen lisääntyminen voi johtua esimerkiksi siitä, että laite on hyytynyt ja sanonut niin sanotusti sopimuksen irti, laitteen asetukset ovat pielessä tai laite on vahingossa unohtunut päälle.
Energiamerkki paljastaa hyvikset ja pahikset
Energiamerkki auttaa kodin sähkölaitteiden vertailussa. Se helpottaa valintaa, kun etsit kotiisi energiatehokkaimpia arjen apureita. Energiamerkki osoittaa kotitalouslaitteen käytön aikaista sähkön kulutusta asteikolla A-G, jossa energiatehokkaimmat laitteet merkitään kirjaimella A. Joissain tapauksissa, kuten energiatehokkaissa pesukoneissa, voi olla käytössä A-luokkaa paremmat luokat A+, A++ tai jopa A+++.
Energiamerkintää säädellään EU-tasolta energiamerkintädirektiivillä ja kansallisella tasolla energiasuunnittelulailla. Tuotteisiin, joista on annettu tuoteryhmäkohtainen energiamerkkisäännös, on kiinnitettävä energiamerkki. Energiamerkintä on pakollinen jo 11 laiteryhmässä:
- kylmäsäilytyslaitteet
- astianpesukoneet
- pyykinpesukoneet
- kuivaavat pyykinpesukoneet
- kuivausrummut
- lamput ja valaisimet
- uunit
- liesituulettimet
- pölynimurit
- huoneilmastointilaitteet
- televisiot.
Energiamerkki voi helpottaa valintaa, kun etsit kotiisi energiatehokkaimpia arjen apureita.
Kulutuksen laskukaava on yksinkertaista matematiikkaa
Sähkönkulutuksen laskeminen ei ole rakettitiedettä, vaan varsin yksinkertaista matematiikkaa. Voit itse laskea laitteen sähkönkulutuksen, kun tiedät laitteen tehon. Tehon löydät laitteen arvokilvestä. Yksi kilowatti (1 kW) on yhtä kuin tuhat wattia (1000 W).
Sähkölaitteen kulutus lasketaan seuraavalla tavalla:
Laitteen kulutus (kWh) = teho (kW) x käyttöaika (h)
Sähkönkulutus euroina lasketaan seuraavalla tavalla:
Käyttökustannukset (c) = laitteen kulutus (kWh) x sähkönhinta (c/kWh)
Esimerkiksi LCD-televisio kuluttaa sähköä 0,19 kWh. Kahden tunnin television katsominen maksaa 2 x 0,19 kWh x 18,62* c/kWh = 7,08 c.
*Hintana on käytetty Oomi Kiinteä 24 kk -tuotteen hintaa 8,49 c/kWh ja Energiaviraston tilaston mukaista kerrostaloasunnon tyyppikäyttäjän keskimääräistä yleissiirron volyymipainotettua hintaa 10,13 c/kWh (2023), jotka ovat yhteensä 18,62 c/kWh (9.10.2023; hinta sisältää verot). Laskelmassa ei ole huomioitu perusmaksuja.
Sähkönkulutuksen laskeminen ei ole rakettitiedettä, vaan varsin yksinkertaista matematiikkaa.
Sähkölaitteiden keskimääräiset kulutukset antavat osviittaa
Kokosimme alla olevaan listaukseen uusien laitteiden keskimääräisiä sähkönkulutustietoja. Kulutukset ovat suuntaa antavia ja saattavat vaihdella merkkikohtaisesti, joten niitä ei kannata tuijottaa sokeasti. Kulutukseen vaikuttaa myös se, miten käytät laitetta ja minne olet sijoittanut sen kodissasi. Kannattaa myös huomioida, että laitteet saattavat kuluttaa sähköä, vaikka eivät ole käytössä (lepovirta).
Jos sähkönkulutus askarruttaa tosissaan ja haluat sukeltaa asiassa vielä syvemmälle, voit esimerkiksi lainata monista kirjastoista kulutusmittarin, jolla saat vielä tarkempaa tietoa.
Kylmälaitteet
- Jenkkikaappi 0,5–1,3 kWh/vrk
- Jääkaappi-pakastin 0,6–1,9 kWh/vrk
- Pakastin 0,5–1,8 kWh/vrk
Ruuanvalmistuslaitteet
- Sähköliesi 0,5–2 kWh/tunti
- Mikroaaltouuni 0,2 kWh/10 min
- Kahvinkeitin 0,1 kWh/10 min
- Vedenkeitin 0,2 kWh/10 min
- Leivänpaahdin 0,1 kWh/10 min
Muut kodinkoneet
- Astianpesukone 0,5–1,6 kWh/kerta
- Pölynimuri 1 kWh/tunti
- Sähköhammasharja 0,04 kWh/vrk
- Saunominen (1–1,5 h) 5,5–10 kWh/kerta
Pyykinpesu ja -kuivaus
- Pyykinpesukone 0,5–1,9 kWh/kerta
- Kuivauskaappi 4–5 kWh/kerta
- Kuivausrumpu 1,75–5,5 kWh/kerta
Televisiot
- Kuvaputki 0,1–0,19 kWh/tunti
- LCD 0,05–0,20 kWh/tunti
- Plasma 0,17–0,5 kWh/tunti
- LED 0,02–0,08 kWh/tunti
Muut viihdelaitteet
- Digi-sovitin 0,03 kWh/tunti
- Video/DVD 0,02–0,03 kWh/tunti
- Pelikoneet 0,05–0,16 kWh/tunti
- Radio/cd-soitin 0,01 kWh/tunti
- Tietokone 0,13–0,50 kWh/tunti
- Kannettava tietokone 0,03–0,04 kWh/tunti
Valaistus
- Hehkulamput (40–100 W) 0,04–0,1 kWh/tunti
- Loistelamput (20–60 W) 0,02–0,06 kWh/tunti
- Pienloistelamput (10–30 W) 0,01–0,03 kWh/tunti
- Halogeenilamput (10–50 W) 0,01–0,05 kWh/tunti
Auto
- Lohkolämmitin 0,5–0,6 kWh/tunti
- Auton sisätilanlämmitin 0,75–1,5 kWh/tunti
Lämmitys ja ilmastointi
- Lattialämmitys, 3 m2 500–2000 kWh/vuosi
- Lisälämmitin (1000 W) 1,0 kWh/tunti
- Lämminvesivaraaja 800–1200 kWh/hlö/vuosi
- Pöytä- ja lattiatuulettimet 1,1–1,7 kWh/vrk
- Jäähdytyslaitteet (ilmastointilaitteet) 10–36 kWh/vrk
Jouluvalot
- LED-valosarja 0,2 kWh/vrk
- Koristevalokaapeli 2,3 kWh/vrk
- Valosarja, 100 lamppua 0,4 kWh/vrk
Seuraa kotisi sähkönkulutusta
Vahingossa päälle jäänyt laite tai vanhuuttaan turhan paljon kuluttava kodinkone voivat osoittautua yllättäviksi energia-ahmateiksi. Oman kodin sähkönkulutusta seuraamalla pysyy kärryillä, mihin sähköä kuluu, ja voi välttyä turhilta maksuilta. Oomin Online-palvelussa voi tarkastella sähkönkulutusta jopa tuntitasolla.