Valoja päälle, viisaasti
”Kehtaisiko sitä kieputtaa tuikkuset pihatuijaan tai parvekkeelle tänäkin vuonna? Ovatko naapurit kehdanneet?” Nämä pohdinnat ovat luultavasti käyneet monen mielessä alkutalven aikana. Sähköasioiden salapoliisi Oomi selvitti asiantuntijalta, kuinka nauttia kausivaloista harkiten ja hyvällä mielellä.
Heti alkuun todettakoon, että kausivalojen käyttö on vuoden energiaolosuhteista huolimatta ihan sallittua. Ne tuovat valoa pimeän keskelle ja piristävät mieltä. Asioita on kuitenkin tarpeen miettiä monelta kantilta välttääksemme yhteisesti sähköpulatilanteen. Onneksi valinnoilla voi vaikuttaa.
– Paristokäyttöiset valosarjat ovat hyvä valinta energiansäästön kannalta. Nykyaikaiset led-valosarjatkin ovat pääsääntöisesti todella energiatehokkaita, sanoo Motivan energia-asiantuntija Päivi Suur-Uski.
Rikkinäisille ja vioittuneille kausivaloille ohje on selkeä: ne ovat paloturvallisuusriski ja syytä viipymättä viedä sähkö- ja elektroniikkaromun kierrätyspisteeseen.
Korvaa, tarkkaile ja tiedosta
Avainsana kausivalojen kultakaudella on korvaaminen. Jos et voi lisätä kulutusta, on pohdittava, mistä otat säästön eli mitä valonlähteitä voit korvata kausivalaistuksella.
Mitä valonlähteitä voisit korvata kausivalaistuksella?
– Monet pienemmät valosarjat ovat teholtaan yleensä pienempiä kuin tavallinen sisävalaisin, eli valosarja myös kuluttaa vähemmän. Kulutuksen laskeminen onnistuu kertomalla laitteen teho sen käyttöajalla. Motivan verkkosivuilta löydät esimerkkilaskelmia koristevalojen kulutuksesta, vinkkaa Suur-Uski.
Sähkön hinnan tarkkailu onkin monelle tuttua puuhaa pyykinpesun ja auton lataamisen edullisimman ajankohdan määrittämiseksi. Valojen ja valaistusten suhteen homma ei ole sen kummempi – ratkaisuja tehdessään on tärkeää tiedostaa sähkön markkinatilanne. Energian kulutushuiput ajoittuvat aamuihin kello 8–10 välille ja iltoihin kello 16–19 välille, ja suosituksen mukaan kaikkea ylimääräistä sähkönkulutusta tulisi näinä ajankohtina välttää.
– Kausivaloja ei siis kannata ylläpitää enää aamuhämärissä ja alkuiltojen kulutuspiikeissä kannattaa priorisoida: polttaako kausivaloja vai tarvitseeko sähköä kipeämmin johonkin muuhun. Kotoa poissa ollessa valot ja muutkin sähkölaitteet on aina hyvä pitää sammutettuina, kehottaa Suur-Uski.
Vinkit energiatehokkaampaan kausivalosesonkiin:
- Suosi paristokäyttöisiä koristevaloja.
- Älä pidä mitään sähkölaitteita jatkuvasti päällä, vaan ajasta tai säätele niitä päälle ja pois manuaalisesti.
- Ota sähkön riittävyystilanne huomioon pitäessäsi kausivaloja päällä.
Kotoa poissa ollessa valot ja muutkin sähkölaitteet on aina hyvä pitää sammutettuina.