Aurinkosähkön hankkimisen ABC

Aurinkosähköjärjestelmän hankkiminen on aina kannattavaa, vaikka sähkön yleinen hintataso olisi ajoittain matala. Sen lisäksi, että oma pankkitili kiittää pienemmistä sähkölaskuista, aurinkosähkö on iso ympäristöteko. Kun järjestelmä on kerran asennettu, se tuottaa automaattisesti puhdasta energiaa vuodesta toiseen, jopa yli 40 vuoden ajan.

Monille suurin syy aurinkopaneelien hankintaan on selvä rahansäästö. Sähkölaskut pienenevät energiankulutuksen lisäksi siirtomaksujen ja verojen osalta, sillä niitä ei tarvitse maksaa oman kodin katolla tuotetusta sähköstä. Myös kiinteistön arvo nousee energiatehokkuuden parantuessa.

Hyvin suunniteltu on viittä vaille valmis

Jos harkitset liittymistä aurinkopaneelien omistajien joukkoon, aivan ensimmäiseksi kannattaa vertailla eri toimittajia. Moni pyytää mielellään tarjouksen muutamalta yhtiöltä, jolloin hintoja, toimitussisältöjä ja koko prosessia on helppo vertailla eri tarjoajien kesken.

Oomi oli vuonna 2022 Suomen suurimpia aurinkopaneeliasentajia, ja Oomilta saat juuri sinun tarpeisiisi optimoidun aurinkopaneelipaketin avaimet käteen -toimituksena.

– Hankintakulut voivat tuntua suurelta könttäsummalta, mutta on hyvä muistaa, että järjestelmä tuottaa katolla ilmaista energiaa useamman vuosikymmenen, tiivistää Oomin liiketoimintapäällikkö Tarja Hellstén.

Ennen paneelitilauksen tekemistä on tärkeää tarkistaa, että omaan kohteeseen saa asentaa sen kokoisen järjestelmän, jota on hankkimassa. Oomilla mitoitetaan yleensä aurinkosähköjärjestelmän koko niin, että se kattaa 25 prosenttia talouden sähkönkulutuksesta. Yhdessä asiantuntijan kanssa sovitaan, montako paneelia kannattaa hankkia ja miten ne sijoitetaan katolle. Paneelit ovat kannattavimmillaan silloin, kun asukas pystyy hyödyntämään tuotannosta suurimman osan itse. Ylisuuria järjestelmiä ei kannata hankkia.

Aurinkosähköjärjestelmän koko mitoitetaan yleensä niin, että se kattaa 25 prosenttia talouden sähkönkulutuksesta.

Ennakkomietinnöissä yksi iso asia on aurinkopaneelien sijoituspaikaksi kaavaillun katon kunto. Jos katto kaipaa kunnostusta tai pesua, nämä on hyvä hoitaa pois päiväjärjestyksestä ennen paneelien asennusta. Katon kunnon voi tarkistuttaa esimerkiksi kattoremontteja tarjoavalla yrityksellä.

Aurinkosähköjärjestelmän hankkimiseen liittyy lupa- ja sopimusasioita: mahdolliset toimenpideluvat oman asuinkunnan rakennusvalvonnasta ja suojelukohteen lupa Museovirastolta, kytkentälupa paikalliselta sähköverkkoyhtiöltä ja pientuotantosopimus sähkönmyyntiyhtiön kanssa.

Ennakkomietinnöissä yksi iso asia on aurinkopaneelien sijoituspaikaksi kaavaillun katon kunto.

Asennuspäivänä asentajat asentavat (ja asukas nauttii kupin kahvia)

Tyypillisessä asennuksessa paneelit sijoitetaan katon lappeen suuntaisesti kahteen riviin. Paneelit voi asentaa yhtä hyvin asuinrakennuksen, varaston tai autotallin katolle. Tärkeintä on valita sellainen sijainti, jonne aurinko parhaiten paistaa. Paras ilmansuunta on etelä, mutta myös itä-länsi-asennuksia tehdään. Sijoittelussa otetaan huomioon myös, ettei paneelikenttiä varjosta esimerkiksi korkeat puut.

Asukkaan on hyvä olla asennuspäivänä kotona ainakin sen verran, että saadaan sovittua sähkötöiden tekemisestä ja invertterin asennuspaikasta.

– Asentajat antavat asukkaille lyhyen käyttöopastuksen järjestelmän käytöstä. Järjestelmä on simppeli ja huoleton, eikä sille tarvitse asennuksen jälkeen yleensä tehdä yhtikäs mitään. Jos jotain kysyttävää kuitenkin tulee, Oomin huoltopalveluun voi aina olla yhteydessä, neuvoo Hellstén.