Energiatehokkuus keittiössä – tarkista ainakin nämä
Lisääntynyt vapaa-aika sekä ulkona syömisen rajoitukset ovat inspiroineet laittamaan pannut ja kattilat tulille kotikeittiöissä. Jotta uusi harrastus ei aiheuttaisi piikkiä sähkölaskuun, oman keittiöpuuhastelun energiatehokkuuteen kannattaa kiinnittää huomiota.
Kulutus minimiin kodinkone kerrallaan
Keittiön sähkölaitteiden käyttötapa vaikuttaa suoraan niiden kuluttaman sähkön määrään. Muutamilla helpoilla toimilla voi minimoida hukkasähkön ja saada laitteista täyden hyödyn irti. Marttaliiton kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen jakaa vinkkinsä kodinkone kerrallaan:
UUNI: Kun uunin lämmittää, on hyvä hyödyntää lämmityksen kaikki vaiheet. Kerralla kannattaa paistaa useampia asioita joko yhtä aikaa tai peräkkäin. Esimerkiksi ruoan kypsymisen aikana voi leipoa sämpylöitä tai pullaa ja laittaa ne uuniin heti ruoan perään. Jälkilämpö on hyvä käyttää hyödyksi valmiiden ruokien lämmitykseen.
LIESI: Lieden valintavaiheessa on hyvä kiinnittää huomiota sen ominaisuuksiin ja valita sellainen, joka palvelee omia ruoanlaittotarpeita parhaiten. Vanhemmissa liesissä keittolevyt ovat aina tietyn kokoisia ja kuumenevat kauttaaltaan. Tällöin pannu tai kattila kannattaa valita tarkoin levyn koon mukaan, jotta kaikki levyn lämmityspinta-ala tulee hyödynnettyä, eikä lämpöä pääse karkaamaan keittolevyn reunoilta. Keittoastialle on hyvä laittaa kansi kiehumisen nopeuttamiseksi ja energian säästämiseksi.
JÄÄKAAPPI ja PAKASTIN: Kylmälaitteet ovat huolimattomasti käytettyinä keittiön suurimpia energiasyöppöjä, mutta muutamalla pienellä huomiolla kylmälaitteiden kulutus on helppo pitää kurissa. Jääkaappia ei koskaan kannata ahtaa aivan täyteen, ettei se kuormitu ja joudu viilentämään itseään suuremmilla tehoilla. Samasta syystä kylmälaitteet kannattaa sijoittaa mahdollisimman kauas keittiön lämmönlähteistä. Ruoat kannattaa säilöä jääkaappiin vasta hyvin jäähtyneinä. Ruoanvalmistusta aloittaessa ainekset kannattaa käydä läpi ja nostaa kerralla pois jääkaapista. Kylmälaitteiden lämpötiloja on hyvä tarkkailla, jotta laitteet toimivat optimaalisesti ja energiatehokkaasti. Jääkaapille sopiva lämpötila on +2 - +6 astetta ja pakastimelle -18 astetta.
ASTIANPESUKONE: Energiatehokkuuden nimissä on suotavaa pestä aina vain täysiä koneellisia. Kannattaa opetella tuntemaan oma pesukoneensa: milloin kannattaa käyttää kuuminta pesuohjelmaa ja milloin taas riittää kevyempi pesu. Pesulämpötilan laskeminen 65 asteesta 55 asteeseen tutkitusti vähentää isojen koneiden sähkönkulutusta 25–55 prosenttia ja pienten koneiden kulutusta 40–50 prosenttia.*
Täsmävinkki astianpesukoneen puhdistukseen: Sitruunahappo sopii hyvin huuhtomaan kalkkisaostumat pois astianpesukoneesta ja raikastamaan konetta. Hajuun tepsii myös väkiviinaetikka. Kaada 2 dl etikkaa kahvikuppiin, aseta kuppi koneeseen oikein päin ja käynnistä normaali pesuohjelma.
KAIKKI KODINKONEET: Kodinkoneiden puhtaanapito ja huolto on erittäin tärkeää, jotta laitteet pysyvät pidempään toimintakuntoisina ja niiden vaihtoväli harvenee. Muista kuitenkin, että toisinaan myös kodinkoneiden uusiminen kannattaa. Vanhat sähkölaitteet kuluttavat usein merkittävästi enemmän sähköä kuin uudemmat, energiatehokkaat laitteet.
Suunnitelmallisuus on ruoanlaiton A ja O
Kauppaostokset ja ruokalista kannattaa aina suunnitella hyvin. Siten voi merkittävästi vähentää omassa keittiössä syntyvän hävikin määrää. Jääkaappiin kannattaa ostaa vain niitä tuotteita, jotka varmasti ehtii syödä. Hyvä tapa pidentää monien tuotteiden käyttöikää on säilöä ne oikein.
– Jääkaapeissa on yleensä kylmempiä ja vähemmän kylmiä kohtia. Oman jääkaapin lämpötila-alueet kannattaa opetella tuntemaan ja säilöä ruoka jääkaapissa niiden mukaan. Esimerkiksi kala on hyvä sijoittaa jääkaapin kylmimpään osaan, kun taas vihannekset säilyvät paremmin jääkaapin vähemmän viileissä osissa. Isojen leipäpussien sisällöstä osa kannattaa laittaa suoraan pakkaseen ja sulattaa leipää sitä mukaa kun syö, Tuovinen selventää.
On myös tärkeää oppia tunnistamaan, milloin ruoka on oikeasti pilalla, ja hävittää vain terveydelle haitalliset ruoat.
– Itäneet perunat ja homeiset tuotteet ovat syöntikelvottomia, mutta nahistuneista vihanneksista saa pyöräytettyä vaivatta esimerkiksi herkullisen sosekeiton, Tuovinen vinkkaa.
Säilönnällä säästöjä
Monien herkkujen sesonkiaika on kesällä, jolloin niiden hankkiminen on edullista. On olemassa monenlaisia tapoja, joilla kesäherkkuja saa varastoitua talven varalle. Osa säilöntämuodoista ei vaadi kylmäsäilytystä.
– Marjoja ja sieniä voi pakastamisen lisäksi myös kuivata. Muita säilöntätapoja ovat mehustaminen, hilloaminen, pikkelöinti ja viime aikoina nosteessa ollut maitohappokäyminen eli fermentointi. Siinä käymisreaktio estää haitallisten mikrobien kasvun ja tuo hyviä bakteereja ja makua tuotteeseen, listaa Tuovinen.
Omaan energiatehokkuuteensa on lopulta hyvin helppo vaikuttaa. Klassikko-ohjettakaan ei ole syytä unohtaa:
– Nälkäisenä ei ainakaan kannata mennä kauppaan, sillä silloin syntyy kohtalokkaita heräteostoksia, naurahtaa Tuovinen.
Miten säästää sähköä – näin laitat kodin sähkösyöpöt kuriin
Nappaa haltuun Oomin helpot sähkön säästövinkit.
Lue lisääSähkösopimukset
Oomilta saat sähkösopimuksen kotiisi helposti ja vaivattomasti, Tutustu sopimuksiin ja katso hinnat!
Lue lisääNyt ei puhuta säästä, vaan aurinkopaneeleista
Sähkön hintakehitys jatkuu nousujohteisena, ja yhä useamman sähkönkuluttajan kannattaisikin harkita omaan aurinkosähköjärjestelmään sijoittamista.
Lue lisää