Sähkön hinnat pörssissä huitelevat uusia ennätyksiä – pörssisähkön ABC

Ei päivääkään ilman pörssisähköuutisia. Sähkön hinnat ovat olleet ajoittain moninkertaisia totuttuun hintatasoon nähden. Mistä sähköpörssissä on oikeastaan kysymys?

Sähköpörssi Nord Pool on kauppapaikka pistorasiaan tulevalle sähkölle. Nord Pool on Euroopan suurin fyysisen sähkön kauppapaikka, jossa määräytyy tuntikohtainen pörssisähköhinta. Pörssisähkö eli spot-sähkö tunnetaan myös nimellä markkinasähkö, ja meiltä sitä saa Oomi Aktiivina. Pörssisähkössä jokaisella tunnilla on oma hintansa ja vieläpä niin, että jokaisella kahdellakymmenellä Euroopan eri alueella on omansa. Hinta määritellään jokaiselle alueelle erikseen.

– Suomi on yksi tällainen hinta-alue. Nord Poolin määrittelemä hinta on myös hinta, jonka sähkönmyyjät, kuten Oomi, maksavat ostamastaan sähköstä, valottaa Oomin asiantuntija Marko Rinta-Korhonen.

Hintaan vaikuttaa lähes kaikki

Spot-hintaan vaikuttavat useat tekijät, esimerkiksi sää. Lämpötila, tuulisuus, aurinkoisuus, sateet ja niiden myötä vesivoimatuotannon vesivarannot vaikuttavat osaltaan. Polttoaineiden ja päästöoikeuksien hinnoilla on suuri merkitys. Hintaan heijastuvat myös häiriöt sähköntuotannossa sekä eri maiden välisissä siirtoyhteyksissä. Jokaisella yksittäisellä tekijällä on vaikutusta sähkön tarjontaan, jonka pohjalta spot-hinta muodostuu Suomessa ja muissa maissa.

Hintaan vaikuttaa markkinoilla aina myös kysyntä. Karkeasti yleistäen kulutus on yleensä illalla ja yöllä pienempi kuin aamulla ja päivällä. Kun kulutus päivällä kasvaa, sähköä joudutaan tuottamaan enemmän. Jotta koko kulutus saadaan katettua, joudutaan hankkimaan myös kalliimmin tuotettua sähköä tai ostamaan sitä lisää naapurimaista.

– Lopulta hinnanmuodostuminen on huomattavasti vielä kuvattuakin monimutkaisempi kokonaisuus, sillä esimerkiksi syksyllä vesivoiman tuottajat alkavat täyttää talven varalle vesialtaita, kaasun saatavuus on Euroopassa vähentynyt, hiilivoiman käytön lisääminen kasvattaa päästöoikeuksien tarvetta ja Olkiluodon koekäytössä on tapahtunut keskeytyksiä. Lista on loputon, tietää Rinta-Korhonen.

Suojaustuotteet Nasdaqista

Sähköpörssi voi tarkoittaa asiayhteydestä riippuen myös sähköpörssi Nasdaqia. Se on kauppapaikka, missä sähkönmyyjät, kuten Oomi, sähköntuottajat ja teollisuuden kaltaiset suurimmat sähkönkäyttäjät käyvät johdannaiskauppaa.

Johdannaisilla ei käydä kauppaa pistorasiaan tulevasta sähköstä niin kuin Nord Poolissa. Johdannaisissa on kyse rahoitusinstrumentista, jonka arvo perustuu tuotteen ajanjaksolle arvioituun sähkönhintaan. Tätä johdannaiskauppaa käydään futuurituotteilla, jotka ovat sidottuja aina tiettyyn tulevaan ajanjaksoon, esimerkiksi tulevaan viikkoon, kuukauteen, kvartaaliin tai vuoteen.

Kun sähkönmyyjä tekee asiakkaan kanssa sähkönmyyntisopimuksen, jossa sovitaan tietyn ajanjakson myyntihinta, niin futuurituotteilla pystytään varmistamaan vastaavan ajanjakson hankintahinta esimerkiksi seuraavat kuusi kuukautta tai kaksi vuotta eteenpäin.

– Ilman suojaustuotteita ei tehdä määräaikaisia, kiinteähintaisia sopimuksia, sillä jos myyjä ei pysty kantamaan suojaamattoman hinnan johdosta realisoituneita riskejä, sen liiketoimintaedellytykset päättyvät, huomauttaa Rinta-Korhonen.

Seuraa hintaa etukäteen

Sähkön spot-hinnan seurantaan on olemassa useampikin sovellus tai sivusto, joihin kaikkiin tiedot tulevat sähköpörssistä. Seuraavan päivän hinnat ovat nähtävissä iltapäivisin, yleensä klo 14 jälkeen. Oomin sivuilla spot-hintoja voi seurata tällä sivulla. Sivu kannattaa tallentaa puhelimen näytölle tai selaimen suosikkeihin, niin se on kätevästi katsottavissa.

Jos ostaa sähköä spot-sopimuksella, päivittäinen hintaseuranta ja sen myötä kulutuksen ajoittaminen edullisille tunneille ja sen rajoittaminen kalliilta tunneilta saattaa vaikuttaa sähkölaskun loppusummaan merkittävästi. Esimerkiksi pyykin ja tiskien peseminen, saunassa käyminen ja auton lataaminen kannattaa mahdollisuuksien mukaan ajoittaa halvemmalle jaksolle.

Myös kiinteähintaisen sopimuksen haltija voi kantaa kortensa kekoon tekemällä kulutusta tasaavia ja pienentäviä valintoja, vaikka niillä ei oman laskun näkövinkkelistä olisikaan merkitystä. Se on kaikkien etu, sillä sähkön saatavuuden suhteen olemme kaikki samassa veneessä. Äärimmäisessä tilanteessa jos kulutusta ei pystytä kattamaan tuotannolla ja sähköntuonnilla, syntyy sähköpula, jolloin kulutusta joudutaan rajoittamaan. Tämä koske silloin kaikkia kuluttajia, sähkösopimuksesta riippumatta.

Eniten kuitenkin omaan sähkölaskuun vaikuttaa kulutuksen alentaminen. Energiansäästövinkkejä voit lukea täältä.