Simppelit energiansäästövinkit kotitalouksiin
Mediassa on pitkin syksyä julkaistu monenlaisia energiansäästövinkkejä. Vinkit kannattaa ottaa käyttöön viimeistään nyt, sillä tasaamalla kulutushuippuja voimme yhdessä varmistaa, että energiaa riittää kaikille.
Energiaa on mahdollista säästää jo pienillä valinnoilla. Esimerkiksi huonelämpötilan laskeminen yhden asteen verran voi säästää lämmityskustannuksia tuntuvasti. Kodin eri huoneisiin kannattaa hankkia lämpömittari, jolla lämpötilaa voi seurata. Sopiva huonelämpötila on 18–22 astetta riippuen huonetilasta. Makuuhuoneissa riittää alle 20 astetta, oleskelutiloissa lämpötila voi olla hieman korkeampi.
Toinen helppo tapa vähentää energiankulutusta on lyhentää suihkussa vietettyä aikaa. Lyhyemmät ja viileämmät suihkut auttavat hillitsemään kulutusta myös esimerkiksi kerrostaloissa, joissa talouden oma sähkönkulutus on vähäistä. Vähällä sähköllä pärjäävät voivat pienentää sähkönkulutustaan entisestään kiinnittämällä huomiota esimerkiksi viihde-elektroniikan käyttöön.
Monet laitteet ovat kotona jatkuvassa valmiustilassa, mikä syö sähköä.
– Monet laitteet ovat kotona jatkuvassa valmiustilassa, mikä syö myös sähköä. Laitteiden täydellinen sammuttaminen voi tuntua pieneltä asialta, mutta suuressa mittakaavassa sillä on jo isompi merkitys, Astetta alemmas -kampanjaa koordinoivan Motivan viestintäjohtaja Kati Laakso toteaa.
Täysiä pyykkikoneita ja uunin tehokkaampaa käyttöä
Tavalliseen suomalaiskotiin mahtuu monenlaisia sähkösyöppöjä. Lähes päivittäisessä käytössä voivat olla esimerkiksi pyykki- ja tiskikoneet, uuni sekä sauna. Niin tiski- kuin pyykinpesukoneen käytössä kannattaa olla tarkkana: kone kannattaa täyttää huolellisesti ja pestä vasta täytenä. Lisäksi kannattaa tutustua omien kodinkoneidensa pesuohjelmiin paremmin. Monissa laitteissa on erikseen esimerkiksi energiaa säästäviä ohjelmia, ja pesuohjelman lämpötilaan kannattaa kiinnittää huomiota.
Myös uunin käytössä voi olla luova. Sen sijaan, että valmistaa uunissa vain yhden ruuan, kerran lämmitettyä uunia kannattaa hyödyntää samalla kertaa useamman ruuan valmistukseen. Ensin uuniin voi laittaa kuumempia lämpötiloja vaativat ruuat, ja jälkilämmöissä voi taas hauduttaa kevyemmän kypsennyksen vaativia ruokia tai leivonnaisia.
Sen sijaan, että valmistaa uunissa vain yhden ruuan, kerran lämmitettyä uunia kannattaa hyödyntää samalla kertaa useamman ruuan valmistukseen.
– Sauna vie paljon sähköä, etenkin jos sitä lämmittää pitkään. Löylyihin kannattaakin mennä heti, kun sauna on valmis, ja saunominen kannattaa hoitaa ripeästi, jotta virrat saa napsautettua mahdollisimman pian pois. Ahkerien saunojien kannattaa myös harkita saunomiskertojen vähentämistä, Laakso neuvoo.
Lämmitysmuoto vaihtoon?
Monissa kotitalouksissa on käytössä jo jokin muu lämmitysmenetelmä kuin sähkö. Jos koti kuitenkin lämpiää suorasähköllä, kannattaa harkita lämmitysjärjestelmän vaihtamista tai esimerkiksi ilmalämpöpumpun hankkimista.
– Näitä sijoituksia ei välttämättä enää ehdi tehdä tälle lämmityskaudelle, mutta tulevaa ajatellen hankinta voi olla kannattava.
Vaikka kaikki energiansäästövinkit eivät koskisi juuri omaa kotitaloutta, kannattaa omaa sähkönkulutusta nyt tarkastella kriittisesti. Vaikka oma sähkölasku olisi vielä inhimillinen, naapurilla ei välttämättä niin ole. Sähkön kokonaiskulutus vaikuttaa myös sähkön hintoihin, niin omaan kuin muiden.
Energian säästäminen voi vaatia uusien tapojen opettelua. Esimerkiksi oman auton jättäminen kotiin ja julkisen liikenteen hyödyntäminen on yksi energiansäästövinkki, joka ei monille tulisi ensimmäisenä mieleen.
Sähkönsäästövinkit kannattaa pitää mielessä myös mökillä tai esimerkiksi työpaikalla. Keinoihin pienentää omaa energiankulutusta voi tutustua Astetta alemmas -kampanjasivulla.