Sähköä ja sopimuksia: Mitä yrityksen kannattaa huomioida?  

Sähkömarkkinat ovat olleet viime vuosina suurten muutosten keskellä. Yrityksille sähkön hankinta voi olla yksi merkittävimmistä kulueristä, jolloin sen hallinnointi vaatii tarkkaa suunnittelua ja osaamista. Myös sähkön alkuperällä on koko ajan enemmän väliä, koska vastuullisuusvaateet kasvavat. Mitä asioita yrityksen kannattaa huomioida sähkömarkkinoiden pyörteissä? 

Viime vuosikymmeninä sähkön hintakehitys on ollut melko tasaista, mutta aivan lähivuosina tilanne on muuttunut. Merkittävin tekijä on ilmastonmuutoksen hillintä, ja sen myötä lisääntynyt riippuvuus uusiutuvista energiamuodoista, erityisesti tuulivoimasta. Suomessa on jo yli 7300 megawattia tuulivoimakapasiteettia (kesäkuu 2024), mikä vastaa puolta sähkötehon tarpeesta huippukulutuksen hetkellä. Tämä riippuvuus tuo kuitenkin mukanaan haasteita – erityisesti silloin, kun tuuli ei puhalla, esimerkiksi äärimmäisen kylminä, tyyninä pakkaspäivinä. Sähkön isot hintavaihtelut ovat uusi normaali myös muina vuodenaikoina, kuten kuluva syyskuu on osoittanut. 

Haasteena hintapiikkien hallinta

Sähkömarkkinoilla on nähty viime aikoina rajujakin hintapiikkejä. Hintavaihtelut ovat tulleet osaksi sähkömarkkinoiden arkea. Yksittäiset tuntihinnat voivat olla korkeita, lähes 2000 euroa megawattitunnilta, ja heti seuraavana päivänä laskea huomattavasti. Sähköntuotannon sääriippuvuus tekee sähkön hinnan ennakoinnista haastavaa. 

Kuvassa spot-markkinoiden viikkokeskiarvoja €/MWh alv 0 %. (Lähde: Nord Pool)

Sähkösopimuksen tekemisessä ajoitus on tärkeä

Yrityksen sähkön hankinnassa on tärkeää miettiä, millainen sopimus sopii parhaiten omaan liiketoimintaan. Jos sähkön osuus liiketoiminnan kustannuksista on pieni eikä sähkölaskun vaihtelu haittaa, voi pörssisähkö olla hyvä vaihtoehto. Se on pitkällä aikavälillä edullisin tapa hankkia sähköä, mutta siihen voi liittyä suuria, lyhytaikaisia hintavaihteluita.

Mikäli yritys puolestaan haluaa varmuutta kustannusten ennakoitavuuteen, kiinteähintainen sopimus voi olla parempi ratkaisu. On kuitenkin tärkeää ottaa huomioon, milloin kiinteähintainen sopimus solmitaan. Esimerkiksi syksyllä 2022 kiinteän sähkön hinnat nousivat moninkertaisiksi, ja tämä aiheutti monille yrityksille merkittäviä haasteita.

Markkinoilla on nykyään myös uusia vaihtoehtoja, kuten Oomi Jousto -sähkösopimus, joka yhdistää kiinteän ja pörssisähkön parhaat puolet. Tässä sopimustyypissä yritykset voivat vaikuttaa sähkölaskun hintaan ajoittamalla sähkönkäyttöä kuukauden edullisimmille päiville ja tunneille.

Ennakointi ja hajauttaminen onnistuu oikean kumppanin avulla

Koska sähkömarkkinoiden hintavaihtelut ovat tulleet jäädäkseen, jokaisen yrityksen kannattaa arvioida huolellisesti, millainen rooli sähkönhankintakustannuksilla on liiketoiminnan näkökulmasta. Jos sähkö on merkittävä kuluerä, sähkön hankinnan suunnitteluun kannattaa varata aikaa. Osaava ja aktiivinen sähkönmyyjä kumppanina on avainroolissa.

Olipa sähkö sitten isompi tai pienempi kuluerä, voidaan nykyisessä toimintaympäristössä suositella sähkön hankinnan hajauttamista ja proaktiivista hankintaa. Tämä tarkoittaa sitä, että sähkön hinta muodostuu ennakkoon pienissä erissä, salkunhoitajan toteuttaessa sähkönhankinnat useampana ajankohtana, esimerkiksi 2–3 vuotta etukäteen. Näin yritys pystyy hyödyntämään markkinoiden edulliset hetket sekä tasaamaan sähkön hinnanvaihtelut ja välttämään hintapiikkien vaikutuksia. Oomilla on tarjolla myös pienille- ja keskisuurille yrityksille yhteishankintaratkaisuita, joissa pk-yritykset pääsevät hyötymään suurostajan eduista.

Miksi sähkön alkuperällä on väliä?

Jos yritys ei aktiivisesti valitse uusiutuvaa sähkösopimusta jonka alkuperä on varmennettu, sähkön toimitus perustuu Energiaviraston ilmoittamaan Suomen jäännösjakaumaan, jossa on mukana enenevässä määrin fossiilisia energialähteitä. Vuoden 2023 osalta fossiilisten tuotantomuotojen osuus jäännösjakaumassa oli jo yli 80 %. Vastuullisuusraportoinnin ja sen myötä vastuullisuusvaateiden koko ajan laajentuessa monet yritykset ovat entistä kiinnostuneita omien kumppaniensa hiilijalanjäljestä. Siksi yritysten kannattaa huolehtia oman sähköntoimituksen alkuperästä. Tästä aiheutuva lisäkustannus on tällä hetkellä hyvin maltillinen, verrattuna siihen etuun, että yrityksessä tiedetään sähkön tulevan kestävää kehitystä tukevista energiamuodoista.

Kirjoittaja Ari Lehtinen on Oomin yritysliiketoiminnan liiketoimintajohtaja.