Varttisähkö tuo kotitalouksille lisää mahdollisuuksia kulutuksen optimointiin

Pörssisähkön suosio kasvoi vuoden 2023 aikana voimakkaasti. Ensi vuonna pörssisähköasiakkaille tarjoillaan näillä näkymin mielenkiintoinen muutos, kun mittausjakso vaihtunee tunnista varttiin. Mitä mieltä me Oomissa olemme sähkönmyyjänä varttisähköstä? Entä mitä arvioimme tämän vuoden hintatasosta? 

Varttihinnat eivät tule suuresti vaikuttamaan asiakkaidemme arkeen tai lopulta sähkölaskun suuruuteen.

Euroopan sähkömarkkinoilla valmistellaan isoa muutosta. Kaupankäynti on siirtymässä tunnin jaksoista 15 minuutin välein vaihtuvaan hintaan myös meillä Suomessa. Varttihintoihin siirtymisen taustalla on säästä riippuvan tuuli- ja aurinkovoiman lisääntyminen sekä sähköntuotannon muuttuminen entistä vaihtelevammaksi. Tulevaisuudessa todennäköisesti suuri osa pörssisähkösopimuksista perustuu varttihintoihin.  

Me Oomissa uskomme, että varttihinnat eivät tule suuresti vaikuttamaan asiakkaidemme arkeen tai lopulta sähkölaskun suuruuteen. Halvat tunnit ovat jatkossakin halpoja ja kalliit tunnit kalliita – tunti vain jakaantuu neljään eri hintajaksoon, vartteihin.  

Aktiivisimmat asiakkaat voivat tietysti hyödyntää myös varttijaksojen hintaerot. Esimerkiksi jos sähköauton lataaminen kestää neljä tuntia, ja aiemmin lataaminen olisi ollut edullisinta tasatunnein klo 01.00–05.00, varttihintojen myötä edullisin ajankohta saattaa olla vaikkapa klo 00.45–04.45. 

Vaikka pörssisähkön hinta vaihtelee jatkossa useammin varttihintojen myötä, se antaa myös enemmän mahdollisuuksia asiakkaille ohjata kulutustaan edullisille jaksoille ja näin vaikuttaa käyttämänsä sähkön hintaan.  

Aurinkosähkön tuottajille varttisähkö tuo ehkä enemmän haasteita kuin pelkästään pörssisähköä ostavalle asiakkaalle. Haasteet muodostuvat siitä, että kulutus ja tuotanto netotetaan jatkossa 15 minuutin jaksolla, eikä tunnin jaksolla. Tämä tarkoittaa sitä, että omaan käyttöön jäävä osuus pienenee ja verkkoon myydyn ylijäämäsähkön osuus kasvaa. Tämän on arvioitu heikentävän hieman aurinkosähkötuotannon tuottoja asiakkaalle. Tarkkaa vaikutusta ei tietenkään pystytä etukäteen arvioimaan, koska se riippuu kulutuksen ja tuotannon poikkeaman muutoksesta varttisähköön siirtyessä sekä toteutuvien pörssisähköhintojen tasosta verrattuna ostetun sähkön hintaan. Tämän takia ei kuitenkaan kannata perua mahdollista aurinkosähköjärjestelmän hankintaa tai alkaa katumaan jo tehtyä hankintapäätöstä, koska vaikutus todennäköisesti jäänee muutamaan prosenttiin. 

Odotettavissa vaihtelevia hintoja tänäkin vuonna

Tätä blogia kirjoittaessani Olkiluoto 3 on ollut huollossa parisen viikkoa. Miten tämä on näkynyt pörssisähkön hinnassa? Maltillisesti, sanoisin, vaikka etukäteen moni povasikin hintojen nousua. Olkiluodon yksiköiden tämänhetkisestä, vaillinaisesta kapasiteetista ja ydinvoimaloiden tulevista huolloista huolimatta uskallan arvioida, että lumien sulamisvesien myötä kevään ja alkukesän aikana odotettavissa voi olla edullisia hintoja. 

Kesällä sen sijaan tilanne saattaa olla toinen. Suomen siirtoyhteyksien rajoitukset tulevat todennäköisesti aiheuttamaan hinnoissa voimakastakin heiluntaa. Tulevina kesäkuukausina pörssisähkön hinnat määräytyvät Suomessa enimmäkseen omana hinta-alueena, eikä naapurimaiden sähköntarjontaa pystytä hyödyntämään. Tuulisella säällä tämä tarkoittaa meille hyvinkin alhaisia hintoja, kun taas tyynenä päivänä Suomessa joudutaan turvautumaan korvaaviin tuotantomuotoihin, mikä nostaa hintoja. 

Syksyn aikana oletamme tilanteen normalisoituvan. Perinteisesti syksy ja loppuvuosi ovat tuulista aikaa, jolloin hinnat pysynevät kohtuullisen matalina ainakin siihen asti, kun kylmät ilmat alkavat nostaa energiankulutusta.  

Pörssisähkössä tullaan jatkossakin näkemään hyvinkin edullisia jaksoja, kun tuulivoimaa on saatavilla reilusti ja muutkin tuotannot ja rajayhteydet toimivat normaalisti. Myös aurinkosähkön rooli tulee jatkossa laskemaan kesäjaksolla päivätuntien hintaa. 

Mitä sähkömarkkinoilla on opittu viime vuosista?

Moni varmasti muistaa viime talvelta sekä ennätyshalvat että ennätyskalliit pörssisähkön hinnat. Marraskuun loppupuolella markkinatoimijan virheellinen tarjous johti merkittävään sähkön ylitarjontaan ja pörssisähkön hintojen painumiseen huomattavan alhaisiksi. Negatiiviset hinnat johtivat pörssisähköasiakkaiden ”kulutusjuhlaan”, kun käytetystä sähköstä saikin hyvityksen. Toisen suuntainen tilanne, hintojen nousu historiallisen korkealle, nähtiin heti tämän vuoden alun paukkupakkaspäivinä, kun Suomen kokonaiskulutuksen noustessa sitä vastaavan tuotannon saatavuus oli uhattuna. Korkean hinnan takia kulutus kuitenkin jousti merkittävästi, ja varsinaiselta tehopulalta vältyttiin.  

Hintapiikit vaikuttivat paitsi sähkönkuluttajiin, myös meihin sähkönmyyjänä. Sähkönmyyjä tekee aina ennusteensa perusteella hankintansa seuraavalle vuorokaudelle. Kun toteutunut kulutus poikkeaa tästä ennusteesta, esimerkiksi ennustettua kylmemmän sään takia, täytyy tämä lisääntynyt kulutus hankkia tasesähkömarkkinoilta.  

Yleensä tasesähkömarkkinoilta tehty hankinta on kalliimpaa kuin ennustettu pörssisähköhankinta, jolloin sähkönmyyjälle aiheutuu kustannuksia. Kun poikkeama aiheutuu edellä mainittujen poikkeustilanteiden takia, ovat myös kustannukset todella merkittävät, koska poikkeama on moninkertainen normaalitilanteeseen nähden, ja tase- ja pörssisähkön hintaero todella suuri. 

Uskoisin, että viime talven ennätyshintoja vastaavilta tilanteilta vältytään jatkossa, kun opimme, miten asiakkaat reagoivat voimakkaisiin hintamuutoksiin. Sähköpörssi Nord Pool on myös lisännyt omaa valvontaansa, jotta selvästi virheelliset tarjoukset eivät enää menisi läpi hintojen muodostukseen. Tilanteista on tehty oppiläksyt myös meillä, ja jatkossa olemme paremmin varautuneet vastaaviin tilanteisiin. 

Marko Rinta-Korhonen
Sähkökauppapäällikkö

Hintapiikit vaikuttivat paitsi sähkönkuluttajiin, myös meihin sähkönmyyjänä.