muuttajan muistilista

Näin autat nuortasi välttämään sähkösopimuksen sudenkuopat

Oomikä saavutus – hän on saanut opiskelupaikan!

Siispä kokosimme kullanarvoisia vinkkejä opiskelijan vanhemmille. Näillä vinkeillä autat nuortasi valitsemaan sopivan sähkösopimuksen ensimmäiseen omaan kotiin ja välttämään tyypilliset “aloittelijan virheet”.

Ensimmäinen oma koti on iso juttu --  sekä nuorelle itselleen että vanhemmille! Opiskelujen aloittaminen ja muuttokuorman pakkaaminen tarkoittavat paitsi uusia vastuita myös paljon päätöksiä. Ja niitähän piisaa: on sähkösopimusta, nettiliittymää ja kotivakuutusta...

Moni nuori haluaa hoitaa asiansa itse – ja hyvä niin. Silti pienestä tuesta sekä oikeaan aikaan annetusta vinkistä voi olla iso apu. Juttu sisältää kolme tyypillistä sähkösopimusmokaa, joihin on helppo kompastua. Sekä vinkit, miten voit auttaa nuortasi väistämään niitä – lempeästi taustalla tukien. 

1. Sopimus jää tekemättä

Muuton lähestyessä nuoren huomio kiinnittyy helposti käytännön asioihin kuten pakkaamiseen sekä muuttoporukan ja -auton varaamiseen. Samaan aikaan mielessä saattaa jo pyöriä opiskelijaelämän riennot ja tutustuminen uusiin opiskelukavereihin.  Ei ihmekään, jos sähkösopimuksen tekeminen unohtuu kaiken tohinan keskellä. 

💡 Vuokrasopimuksen teon jälkeen voit hienovaraisesti muistuttaa, että sähkösopimus kannattaa tehdä ajoissa eli noin kaksi viikkoa ennen muuttoa.

Ei syytä huoleen, jos tämä unohtuu! Oomin nettisivuilta saa sopimuksen alkamaan jo kahden arkipäivän päähän, ja muuttopuhelimesta jo nopeamminkin.

2. Sähkösopimus valitaan summamutikassa 

Vaikka sähkösopimuksen tekeminen on teknisesti helppoa, erilaisten sopimusten vertailuun kannattaa käyttää hetki aikaa. Elämäntilanne ja -tapa ratkaisee, mikä sopimustyyppi todella sopii nuorelle parhaiten.  

💡Voit kannustaa nuorta pohtimaan omaa kulutustaan ja keskustella siitä, miten paljon hän käyttää eri kodinkoneita ja voiko sähkönkäyttöä ajoittaa edullisimmille tunneille. Samalla hänen kannattaa miettiä, haluaako hän kiinteän hinnan helppoutta vai pörssisähkön tuomaa joustavuutta. 

💡Kysäise nuoreltasi sopimuksen kestosta ja mahdollisesta irtisanomisajasta. Samalla voit varmistaa, tietääkö hän sopimuksensa tyypin ja siihen liittyvät ehdot.

3. Seuranta unohtuu 

Kun sähkösopimus on onnellisesti tehty ja virtaa riittää, niin eikö se ole siinä? Näin saattaa nuori ajatella muuttotohinoista selvittyään. Vaikka opiskelija-asunnon sähkönkulutus saattaa olla pientä, kannattaa omaa sähkönkulutustaan kuitenkin seurata säännöllisesti. Silloin voi välttää yllätykset laskuissa ja on mahdollisuus säästää. 

💡Oomilla on seurantaa varten oivallinen OmaOomi-sovellus, joka kulkee nuoren mukana puhelimessa. Sovelluksesta hän näkee kätevästi oman kulutuksen lisäksi, laskujen ja oman sähkösopimuksensa tiedot. Sähköasioiden hoito on oikeasti helppoa 24/7/365! 

Haalarisähkö on opiskelijan valinta 

Oomi on räätälöinyt opiskelijoille oman edullisen ja selkeän sähkösopimuksen helpottamaan uuden elämän aloitusta. Oomin Haalarisähkö-sopimuksessa nuori voi valita joko kiinteähintaisen sopimuksen tai pörssisähkön. Ja perusmaksussa on tietysti opiskelija-alennus eli sen saa puoleen hintaan, oomiten reilua! 

Pst! Bonushuomiona vinkkaamme vielä vihreästä vaihtoehdosta. Nuori voi valita Haalarisähkön kylkeen Oomi Uusiutuvan, jolloin sähkö on sataprosenttisesti tuotettu uusiutuvasti auringolla, vedellä ja tuulella. Pieni valinta, jolla on iso merkitys tulevaisuudelle.