Varttitase ei uhkaa aurinkopaneelien hyötyjä – Oomi vastaa paneelikeskusteluun

Keskustelu aurinkopaneelien kannattavuuteen liittyen on ollut lähiaikoina vilkasta. Osin myös virheellistä. Aurinkopaneelien ostajien ei tarvitse katua, sillä kulutuksen joustavuus on avain mahdollisimman korkeaan omavaraisuuteen. 

Aurinkopaneeleja asuinrakennuksen katolla.

Vaikka Euroopan laajuisessa mittausjakson muutoksessa sähkömarkkinat siirtyvät yhden tunnin taseselvitysjaksosta 15 minuutin taseselvitys- eli mittausjaksoon, on aurinkopaneelijärjestelmä jatkossakin hyvä investointi. 

Oomi on Suomen suurin aurinkopaneelien asentaja ja haluaa nostaa esiin Aurinkoenergiayhdistyksen aiheesta 12.3. julkaisemaa tietoa siitä, miten aurinkopaneelit ovat aina hyvä sijoitus kotitaloudelle. Kiteytimme LUT-yliopiston energiatehokkuuden professori Jero Aholan selvityksen kolmen otsikon alle. 

Ovatko aurinkopaneelit hyvä investointi kuluttajalle? 

Kyllä, aurinkopaneelit ovat aina hyvä investointi kotitaloudelle, sillä aurinkopaneelit pienentävät sähkölaskua. Aurinkopaneelit tuottavat Suomen oloissa tehokkaasti sähköä maaliskuusta syyskuuhun. Suurinta tuotto on yleensä toukokuussa, mutta usein jo huhtikuu on kesäkuukausien veroinen. Utuisella säälläkin pilvien läpi siivilöityvä hajasäteily antaa helposti 20 prosentin tuoton suhteessa paneelien nimellistehoon. 

Aurinkovoimala on lähes huoltovapaa ja sen elinikä on vuosikymmeniä. Aurinkovoimala myös nostaa kiinteistön arvoa, jopa enemmän kuin voimalainvestoinnin arvo on ollut.  

Onko varttinetotuksella merkitystä aurinkopaneelien kannattavuuteen? 

Kyllä, positiivisessa mielessä. Suomessa ja koko Euroopassa tullaan siirtymään 15 minuutin taseselvitysjaksoon ja markkinamalliin, joka kannustaa joustavuuteen. Varttitase mahdollistaa tuotannon ja kulutuksen optimoinnin tarkemmin lähellä käyttöhetkeä.  

Sekä kiinteistön sähkönkulutus että aurinkopaneelien tuotto vaihtelevat hetkestä toiseen paljonkin, joten on tavanomaista, että välillä syntyy ylijäämää ja välillä on tarvetta ostaa energiaa. Kulutuksen joustavuus on silloin avain mahdollisimman korkeaan omavaraisuuteen. Jatkossa vartin mittausjakso antaa tällaiseen optimointiin entistä paremmat mahdollisuudet. 

Voidaanko aurinkopaneeleja pitää ympäristöystävällisenä? 

Kyllä, sillä aurinkopaneelihankinta on paitsi taloudellinen, myös ympäristöystävällinen ratkaisu. Aurinkoenergia on nimittäin puhdasta energiaa, joka ei saastuta ympäristöä tuotannollaan.