Sähkö-suomi-sanakirja

Puhutko sujuvaa sähköä vai kuulostavatko aiheeseen liittyvät termit kuin vieraalta kieleltä? Sähkösanaston lyhyt oppimäärämme sopii kaikille.

AikasähköAikasähkö sopii asuntoon, joka lämpiää sähköllä tai jossa käytetään suuri osa sähköstä yöaikaan, ja sähkökäyttö on yli 10 000 kWh vuodessa. Aikasähkössä on kaksi energian hintaa: päivä- ja yösähkön hinta. Yösähkön hinta on edullisempi, joten esimerkiksi lämminvesivaraaja kannattaa ajastaa lämmittämään yöksi. Mittaustavasta sovitaan paikallisen sähköverkkoyhtiön kanssa.
AluehintaeroSähköenergian hinta koostuu kolmesta osasta: sähkön systeemihinnasta, aluehintaerosta ja sähkönmyyjän marginaalista.

Sähkön hinta määräytyy sähköpörssissä, Nord Poolissa, joka on Euroopan suurin fyysisen sähkön kauppapaikka ja josta myyntiyhtiöt ostavat sähkön asiakkailleen.

Nord Poolissa määritellään pörssisähkön hinta jokaiselle tunnille ja niin, että jokaisella kahdellakymmenellä Euroopan eri alueella on omansa. Hinta määritellään jokaiselle alueelle erikseen. Suomi on yksi tällainen hinta-alue. Kullekin hinta-alueelle muodostuu oma aluehintaero päivittäin sähköpörsissä käytävän kaupan seurauksena.
Katso lisää: Nord Pool
ENOFUTBLLyhenne systeemihinnalle
Katso lisää: Systeemihinta
Futuurit, sähkön futuurihinnatFutuurituote on sähköjohdannainen, jolla sähkön hinta voidaan suojata tietylle tulevaisuuden ajanjaksolle, esimerkiksi tulevalle viikolle, kuukaudelle, kvartaalille tai vuodelle.
Katso lisää: Johdannaiset, sähköjohdannaiset
HankintakustannuksetSähkön hankintakustannuksia ovat esimerkiksi päivä- ja yöhintojen vaihtelusta johtuvat kustannukset, kulutusvaihteluiden vaikutukset ja tasesähkökustannukset.
Johdannaiset, sähköjohdannaisetJohdannaisissa on kyse rahoitusinstrumentista, jonka arvo perustuu tuotteen ajanjaksolle arvioituun sähkönhintaan. Tätä johdannaiskauppaa käydään futuurituotteilla, jotka ovat sidottuja aina tiettyyn tulevaan ajanjaksoon, esimerkiksi tulevaan viikkoon, kuukauteen, kvartaaliin tai vuoteen.
Katso lisää: Futuurit, sähkön futuurihinnat
KausisähköKausisähkö sopii asuntoon, jos sähkölämmityksen tukena on esimerkiksi puulämmitys tai ilmalämpöpumppu. Se sopii kohteeseen, jossa voi hyödyntää varaavaa sähkölämmitystä, takkaa tai leivinuunia. Kausisähkössä on kaksi eri hintaa, talvipäivän ja muun ajan hinta. Talviarkipäivinä energian hinta on yleensä kalliimpi, jolloin muu aika puolestaan on edullisempaa. Mittaustavasta sovitaan paikallisen sähköverkkoyhtiön kanssa.
kWh, kilowattituntiEnergian yksikkö, joka kertoo kuinka paljon sähköä kuluu tunnissa. Sähkön kulutus laskutetaan käytettyjen kilowattituntien mukaan.
KäyttöpaikkaSähkönkäyttöpaikkoja ovat esimerkiksi koti, kiinteistö, kauppa tai vaikka teollisuuslaitos.
MarginaaliMarginaalilla tarkoitetaan sähkön myyjän osuutta sähkön myyntihinnasta eli välityspalkkiota.
Mistä sähkön hinta muodostuu?Sähkön hinta muodostuu kolmesta eri osasta: sähköenergian hinnasta, sähkönsiirron hinnasta ja veroista. Sähköenergian myyntihinta koostuu energiahinnasta, perusmaksusta sekä arvonlisäverosta. Sähkön siirron hinta koostuu kulutusmaksusta, perusmaksusta, sähköverosta ja arvonlisäverosta.

Sähköstä maksetaan sähköveroa. Paikallinen sähköverkkoyhtiö laskuttaa sähköveron sähkönsiirtohinnan yhteydessä. Sähkövero muodostuu sähkön valmisteverosta sekä valtion huoltovarmuusmaksusta. 

Lue lisää sähkön hinnan muodostumisesta
Muutto ja sähkösopimusVoit tehdä uuteen kotiisi sähkösopimuksen jopa kolme kuukautta ennen muuttoa. Suosittelemme tekemään muuttoilmoituksen kaksi viikkoa ennen muuttoa. Jos sähkösopimuksen teko jää viime tippaan, kannattaa tällöin soittaa Muuttopuhelimeen 09 2522 1100, ma-pe 8-22, la-su 9-17.
MyyjänvaihtoSähkön myyjän vaihto toiseen, esimerkiksi ostat sähköä nyt sähkön myyjältä X, mutta haluat vaihtaa sähkösopimuksesi myyjälle Y.
Määräaikainen sopimusMääräaikainen sopimus tehdään tietyksi ajaksi, sopimuskausi voi olla esimerkiksi 12 tai 24 kuukautta kerrallaan. Määräaikaisessa sähkösopimuksessa energian hinta ja perusmaksu pysyvät samoina koko sopimuskauden ajan.

Määräaikainen sopimus sitoo niin asiakasta kuin myyjää koko sopimuskauden ajan, eikä se ole irtisanottavissa. Poismuuttotilanteessa määräaikainen sopimus kuitenkin päättyy, sillä sopimukset ovat aina asuntokohtaisia.
Nasdax CommoditiesNasdaq on kauppapaikka, missä sähkönmyyjät, kuten Oomi, sähköntuottajat ja teollisuuden kaltaiset suurimmat sähkönkäyttäjät käyvät johdannaiskauppaa. Johdannaisissa on kyse rahoitusinstrumentista, jonka arvo perustuu tuotteen ajanjaksolle arvioituun sähkönhintaan.
Katso lisää: Johdannaiset, sähköjohdannaiset
Nord Pool, sähköpörssiNord Pool on Euroopan suurin fyysisen sähkön kauppapaikka, jossa määräytyy tuntikohtainen pörssisähköhinta ja josta myyntiyhtiöt ostavat sähkön asiakkailleen.

Nord Poolin toiminta-alueeseen kuuluu nykyisin 15 maata: Pohjoismaiden ja Baltian maiden lisäksi Puola, Saksa, Ranska, Itävalta, Alankomaat, Belgia, Luxemburg ja Britannia.
PerusmaksuSähköenergian hinta koostuu perusmaksusta (euroa per kuukausi) ja kulutusmaksusta (senttiä per kWh).

Sähkönenergian perusmaksu kattaa sähkönmyyjän kiinteitä kustannuksia, jotka eivät riipu käytetyn energian määrästä. Näitä kiinteitä kustannuksia aiheutuu muun muassa laskujen tekemisestä ja lähettämisestä, jotka ovat kaikille asiakkaille samansuuruiset.
PörssisähköPörssisähkö eli spot-sähkö tunnetaan myös nimellä markkinasähkö, ja meiltä sitä saa Oomi Aktiivina. Pörssisähkössä jokaisella tunnilla on oma hintansa ja niin, että jokaisella kahdellakymmenellä Euroopan eri alueella on omansa. Hinta määritellään jokaiselle alueelle erikseen.
SYHELFUTBLLyhenne Suomen aluehintaerolle.
Katso lisää: Aluehintaero
SysteemihintaSähköenergian hinta koostuu kolmesta osasta: sähkön systeemihinnasta, aluehintaerosta ja sähkönmyyjän marginaalista. Systeemihinta on Nord Poolissa määritettävä sähkön hinta. Systeemihinnassa ei huomioida sähkön tuotanto- tai kulutuspaikkaa. Systeemihinta toimii sähkökaupan vertailuhintana.
SähkömarkkinatSuomi on osa eurooppalaista sähkömarkkinaa. Eurooppalaisilla sähkömarkkinoilla on satoja toimijoita, niin sähkönmyyjiä kuin sähkön tuottajia. Sähkön kauppapaikkana on Nord Pool, jossa sähköenergian hinta määräytyy kysynnän ja tarkonnan mukaan.
Katso lisää: Nord Pool
Viikko-, kuukausi- ja kvartaalituotteetSähköenergian tuotteita, joilla voidaan myydä tai ostaa sähköä tiettyyn hintaan tietyllä aikavälillä tulevaisuudessa.
Sähkön markkinahintaSähkön hinta määräytyy sähköpörssissä, Nord Poolissa, joka on Euroopan suurin fyysisen sähkön kauppapaikka ja josta myyntiyhtiöt ostavat sähkön asiakkailleen. Nord Poolissa määritellään pörssisähkön hinta jokaiselle tunnille.
Sähkön myyntiSähkön hinta muodostuu kolmesta eri osasta: sähköenergian hinnasta (sähkön myynnistä), sähkön siirron hinnasta ja veroista. Sähkön myynnin osuuden voi kilpailuttaa.

Sähkön myyjä myy sähköä asiakkaileen. Myyjä hankkii myymänsä sähkön sähköntuottajilta tai tuottaa sitä itse omilla voimalaitoksillaan. Sähköenergian hinta (sähkön myynti) sisältää sekä sähkön hankinnasta että sähkön myynnistä aiheutuvat kustannukset.
Sähkön siirtoSähkön siirrosta vastaa aina sähköverkkoyhtiö, joka omistaa kyseisen alueen jakeluverkon. Sähkön siirtoa ei voi kilpailuttaa. Paikallinen verkkoyhtiösi laskuttaa sähkönsiirrosta omalla laskullaan ja oman hinnastonsa mukaan.

Sähkönsiirtomaksulla katetaan sähköverkkoon ja sähkön siirtoon liittyvät kustannukset ja palvelut, kuten esimerkiksi sähköverkon rakentaminen ja ylläpito sekä sähkön kulutuksen mittaus. Sähkönsiirron hinta koostuu kulutusmaksusta (senttiä per kWh), perusmaksusta (euroa per kk), sähköverosta ja arvonlisäverosta.
SähkönmyyntiehdotSähkönmyyntiehtoja (SME) sovelletaan jakeluverkkoon liitetylle sähkönkäyttäjälle tapahtuvassa sähkön vähittäismyynnissä eli sähkönmyynnissä. Sähkönmyyntiehdot ovat Energiateollisuus ry:n suosittelemat ehdot.
SähköntoimitusehdotSähköntoimitusehtoja (STE) sovelletaan jakeluverkkoon liitetylle sähkönkäyttäjälle toimitettavassa sähköntoimituksessa. Sähköntoimituksella tarkoitetaan palvelukokonaisuutta, joka sisältää sekä sähkön (sähköenergian) vähittäismyynnin sähkönkäyttäjälle että sähkönjakelun edellyttämän sähköverkkopalvelun. Sähköntoimitusehdot ovat Energiateollisuus ry:n suosittelemat ehdot.
SähköveroSähköstä maksetaan sähköveroa. Paikallinen sähköverkkoyhtiö laskuttaa sähköveron sähkönsiirtohinnan yhteydessä. Sähkövero muodostuu sähkön valmisteverosta sekä valtion huoltovarmuusmaksusta. 
TasesähköTasesähkö on sähkön tuottajan tai suurkuluttajan tarjoamaa sähköenergiaa tai sähkönenergian kulutuksen joustoa. Tasesähköä käytetään sähköverkon tehotasapainottamisessa.

Sähkön tuotannon ja kulutuksen on oltava jatkuvasti tasapainossa ja jokaisen sähkömarkkinoilla toimivan osapuolen (esimerkiksi myyntiyhtiö, tuotantolaitos) on huolehdittava sähkötaseestaan. Osapuolien on ylläpidettävä sähkön tuotannon, hankinnan, kulutuksen ja myynnin välinen tehotasapaino.

Suomessa Fingrid vastaa hetkellisen tehotasapainon ylläpidosta tasesähkön avulla.
Toistaiseksi voimassa oleva sopimusToistaiseksi voimassa oleva sopimus on voimassa kulloinkin voimassa olevien hintojen ja ehtojen mukaisesti sopimuksen tekemisestä sen päättämiseen saakka.

Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen hinta perustuu sähkön markkinahintaan. Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen hinta voi laskea tai nousta sopimuskauden aikana tai se voi perustua esimerkiksi pörssisähköön. Hinnanmuutoksista ilmoitetaan sopimusehtojen mukaisesti kuukautta ennen muutosta. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen voi irtisanoa kahden viikon irtisanomisajalla.
YleissähköYleissähkö on usein mittaustapana asunnoissa, joissa ei ole sähkölämmitystä tai sähkönkäyttö on vähäistä, esimerkiksi kerrostaloasunnoissa. Yleissähkön hinta on sama riippumatta vuorokauden tai vuodenajasta.