Sähkönsiirtoa ja sähköenergiaa – mistä sähkön hinta muodostuu?
Mietityttääkö, mikä rivi sähkölaskussa tarkoittaa mitäkin? Eipä huolta - Oomin asiantuntijat pureskelivat pulmat puolestasi!
Sähkön hinta muodostuu kolmesta eri osasta:
- Sähköenergian hinnasta
- Sähkönsiirron hinnasta
- Veroista
Oomi on sähkönmyyjä, joka myy sähköenergiaa – eli kotona tai työpaikalla käytettävää sähköä. Sähkön myyjän voit valita itse tekemällä sähkösopimuksen – jos et ole vielä Oomin asiakas, tutustu ihmeessä helppoihin ja halpoihin vaihtoehtoihin!
Sähkönsiirrosta puolestaan vastaa paikallinen sähköverkkoyhtiö. Sähköverkkoyhtiö määräytyy sähkön käyttöpaikan – siis esimerkiksi kotisi sijainnin – mukaan. Sähkönsiirtohintaa ei voi kilpailuttaa eikä sähköverkkoyhtiötä vaihtaa.
Suomalaisen kodin sähkökustannuksista yleensä hieman reilu puolet ovat sähkönsiirtokuluja veroineen ja loput kotona käytettyä sähköenergiaa.
Paneudutaanpa vielä sähköenergiaan ja sähkönsiirtoon sekä niitä koskeviin veroihin hieman tarkemmin:
Sähköenergia
= mitä käyttämäsi sähkö maksaa
Sähköenergian myyntihinta koostuu energiahinnasta sekä perusmaksusta. Hinnoista sovitaan sähkösopimuksella sähkönmyyntiyhtiön – kuten Oomin –kanssa. Energia laskutetaan sähkön kulutuksen mukaan ja se hinnoitellaan sentteinä per kWh, eli kilowattitunti. Perusmaksu on puolestaan kiinteähintainen, euroa per kuukausi.
Sähkön myyjä hankkii myymänsä sähkön sähköntuottajilta tai tuottaa sitä itse omilla voimalaitoksillaan. Sähköenergian hinta sisältää sekä sähkön hankinnasta että sähkön myynnistä aiheutuvat kustannukset.
Sähkönmyynnin perusmaksu kattaa sähkönmyyjän kiinteitä kustannuksia, jotka eivät riipu käytetyn energian määrästä. Näitä kiinteitä kustannuksia aiheutuu muun muassa laskujen tekemisestä ja lähettämisestä, jotka ovat kaikille asiakkaille samansuuruiset.
Haluatko tietää lisää sähkön kilpailuttamisesta ja hintojen vertailusta?
Sähkönsiirto
= mitä sähkön siirto maksaa
Jotta pistorasioista tulisi sähköä, sähkösopimuksen lisäksi tarvitaan sähkön siirtämistä käyttöpaikkan. Sähkönsiirrosta vastaa aina sähköverkkoyhtiö, joka omistaa kyseisen alueen jakeluverkon. Paikallinen verkkoyhtiösi laskuttaa sähkönsiirrosta omalla laskullaan ja oman hinnastonsa mukaan.
Sähkönsiirtomaksulla katetaan sähköverkkoon ja sähkön siirtoon liittyvät kustannukset ja palvelut, kuten esimerkiksi sähköverkon rakentaminen ja ylläpito sekä sähkön kulutuksen mittaus. Sähkönsiirron hinta koostuu kulutusmaksusta (senttiä per kWh), perusmaksusta (euroa per kk), sähköverosta ja arvonlisäverosta.
Sähkön verot
Sähköenergiasta ja sähkönsiirrosta maksetaan lisäksi veroja sähkön kulutuksen mukaan.
Sähköstä maksetaan sähköveroa. Paikallinen sähköverkkoyhtiösi laskuttaa sähköveron sähkönsiirtohinnan yhteydessä. Sähkövero muodostuu sähkön valmisteverosta sekä valtion huoltovarmuusmaksusta.
Arvonlisäveroa (25,5 %) peritään sähköenergiasta eli käyttämästäsi sähköstä, sähkön siirrosta, sähköverosta ja valtion huoltovarmuusmaksusta.
Usein kysyttyä sähkön siirrosta ja sähkön hinnasta
Miten Oomi ottaa miinusmerkkisen pörssisähkön hinnan huomioon laskutuksessa?
Oomi hyvittää pörssisähköön ja kulutusvaikutukseen perustuvilla sopimuksilla oleville asiakkailleen negatiiviset pörssisähkön tuntihinnat laskuilla täysimääräisesti. Hyvitystä ei eritellä laskulla omana rivinään vaan se vaikuttaa koko kuukauden Spot-keskihintaan. Vaikka Oomi Aktiivinen ja Oomi Jousto -sopimuksilla olevat asiakkaat hyötyvät edullisesta hinnasta, yksittäisten päivien sähkön hinnoilla ei vielä ole suurta merkitystä koko kuukauden laskun loppusummaan.
Miksi minulle tulee Oomin lisäksi toinen sähkölasku eri yhtiöltä? Onko minulla kaksi eri sähkösopimusta?
Kussakin osoitteessa voi olla ainoastaan yksi sähkösopimus kerrallaan. Toinen lasku on todennäköisesti paikallisen verkkoyhtiösi lasku sähkönsiirrosta, sillä sähkön siirrosta ja sähkön myynnistä vastaavat eri yhtiöt. Oomin sähkönmyyntisopimuksen lisäksi tulee aina myös sähkönsiirtomaksu, joka tulee sinun paikalliselta sähköverkkoyhtiöltäsi. Verkkoyhtiötä ei voi valita eikä sähkönsiirron hintaa voi kilpailuttaa.
Mitä sähkönsiirto maksaa?
Paikallinen sähköverkkoyhtiösi veloittaa sähkön siirrosta oman hinnastonsa mukaan. Sähkön siirtohinnan perusmaksu määrittyy siis sen mukaan, missä asut. Sähkönsiirto tiettyyn sähkön käyttöpaikkaan – kuten esimerkiksi kotiisi – maksaa aina saman verran, riippumatta siitä, miltä sähköyhtiöltä ostat sähkön.
Täytyykö sähkönsiirrosta tehdä oma sopimus?
Sähkönmyyjä, kuten Oomi, ilmoittaa sähkösopimuksesta automaattisesti myös sinun alueesi siirtoyhtiölle. Sinun ei siis tarvitse ottaa sähkönsiirtoyhtiöön erikseen yhteyttä, vaan asia hoituu samalla kun teet sähkösopimuksen.
Mitä sähköön liittyvää voin kilpailuttaa?
Voit kilpailuttaa sähkösopimuksesi – tutustu ihmeessä Oomin halpoihin hintoihin! Sähkönsiirrosta vastaa aina paikallinen sähköverkkoyhtiösi, eli siirtoyhtiötä ei siis voi kilpailuttaa.
Miten sopimustyyppi vaikuttaa sähkön hintaan?
Sähkösopimuksen sopimustyyppi vaikuttaa myös kokonaishintaan. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on helppo ja vaivaton valinta, sillä se on aina voimassa. Mahdollisista hintamuutoksista ilmoitetaan aina sovitulla tavalla vähintään 1 kuukausi etukäteen. Irtisanomisaika toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa on kaksi viikkoa. Määräaikainen sopimus puolestaan tehdään maksimissaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan ja hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan. Määräaikainen sopimus on sitova sekä asiakkaan että myyjän näkökulmasta koko sopimuskauden ajan.
Miten energian hinta määräytyy?
Energian hinta perustuu omaan todelliseen sähkönkulutukseesi ja se ilmaistaan tavallisesti muodossa c/kWh tai snt/kWh (senttiä per käytetty kilowattitunti). Energian hintaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota sähkösopimusten hintoja vertaillessa, sillä valitsemalla kulutukseesi sopivan sähkösopimuksen voit parhaiten vaikuttaa sähkölaskusi loppusummaan.
Miten perusmaksu määräytyy?
Sähkön myynnistä ja tuotannosta peritään kiinteä perusmaksu, joka ilmaistaan sopimuksissa yleensä kuukausittain veloitettavana euromääränä. Perusmaksu kattaa ylläpitoon liittyvät kustannukset, kuten asiakaspalvelun ja laskutuksen.
Miten sähkön markkinahinta vaikuttaa sähkön hintaan?
Sähkön markkinahinta vaikuttaa aina ostamasi sähkön hintaan. Sähkön markkinahinta määräytyy Suomessa pohjoismaisessa sähköpörssissä. Sähkön markkinahintaan vaikuttavat mm. tuotantoon, sähkönkulutukseen, päästökauppaan ja markkinapsykologiaan liittyvät asiat.
Valitsemasi sähkösopimuksen mukaan sähkön markkinahinta voi vaikuttaa ostamasi sähkön hintaan eri aikaväleillä.
Miten sähkön myyntihinta muodostuu?
Sähkön myynti on kilpailunalaista toimintaa. Merkittävimmät sähkön myyntihintaan vaikuttavat tekijät ovat sähkön tuotanto- ja/tai ostokustannukset.
Sähkön myyntihinta koostuu perusmaksusta, energian hinnasta ja veroista:
- Energian hinta ja perusmaksu muodostavat sähköenergian myyntihinnan
- Sähkön myyntihintaan sisältyy lisäksi arvonlisävero (alv 25,5%) sähkön kulutuksen mukaan
Lue tarkemmin sähkön hinnan muodostumisesta täältä.
Muuttajalle
Haluamme helpottaa muuttoasi. Kokosimme sinulle muuttajan muistilistan ja ohjeet muuttoilmoituksen tekoon.
Lue lisääSähkösopimus opiskelijalle
Opiskelijana voit tehdä Oomin sähkösopimuksen kaikkialle Suomeen. Lue vinkit, joiden avulla saat parissa minuutissa kaiken olennaisen tiedon sähkösopimuksen tekoon.
Lue lisää