Talvipyöräily antaa virtaa työhön ja vapaa-aikaan

Talvipyöräily on timanttista hyötyliikuntaa, jonka harrastamiseen ei tarvita kuin pyörä ja ulkoiluvaatteet. Työmatkapyöräily tuo talvella lisää sykettä työpäiviin – siksi monet työnantajat tukevat sitä mitä erilaisimmin keinoin.

Pyöräily on erinomainen liikkumismuoto ja parasta mahdollista hyötyliikuntaa. Se kohottaa tutkitusti mielialaa ja pidentää elinikää. Pyöräilyn iloa ei kannata unohtaa talven ajaksi, vaan nousta rohkeasti satulaan säässä kuin säässä. Mikä tahansa pyörä käy talvipyöräilyyn – niin uuden karhea katujen kaunotar kuin elämää nähnyt mummomankelikin.

– Haluamme puhua ympärivuotisesta pyöräilystä muistuttaaksemme, että vuodenajasta riippumatta pyöräily, kuten kävely, on helppoa ja kivaa. Talvipyöräilyä varten ei tarvita mitään erityisvarusteita. Lähes kaikki suomalaiset omistavat jonkinlaisen polkupyörän, ja kaikilla on talvivaatteet. Esteitä talvella pyöräilylle ei siis ole – muutoin kuin ehkä asenteissa, vakuuttaa Pyöräliiton tuottaja Mari Marjamaa.

Pukeudu oman ajotapasi mukaan

Jos ei ole harrastanut talvipyöräilyä aiemmin, sitä kannattaa ensin testata lyhyillä matkoilla. Pieni pyrähdys kauppaan tai kierros lähikorttelien ympäri antaa osviittaa, miten talvipyöräily sujuu. Samalla saa tuntumaa, mikä on omaan pyöräilyvauhtiin sopiva vaatetus. Yleensä ihmisillä on taipumus pukea päälle liikaa.

– Talvipyöräilyyn käy tavalliset ulkoiluvaatteet, kunhan muistaa suojata pään ja raajat. Kypärämyssy, kaulahuivi sekä tuulenpitävät hanskat ja kengät ehkäisevät tehokkaasti paleltumia, Marjamaa opastaa.

Kerrospukeutuminen takaa optimaalisen lämpötilan pyöräillessä, olipa kyseessä himourheilija tai peruspyöräilijä. Sporttiseen hikipyöräilyyn käy samat vaatteet kuin hiihtoon. Pyöräilyyn sopivia vaatteita voi urheilumyymälöiden lisäksi hankkia edullisesti rautakaupoista: lämpimät ja vedenpitävät työvaatteet ovat passeleita pyöräilijöille.

Pyörän huolto on tärkeää talvella

Kaupunkiajoon työmatkoille ja kauppareissuille soveltuu talvellakin pyörä kuin pyörä. Peruspyöräkin rullaa sujuvasti, jos kevyen liikenteen väylät on pidetty kunnossa. Maastoon haluavan kannattaa ottaa alleen fatbike, tuttavallisemmin kutsuttuna läskipyörä, sillä ylisuurissa renkaissa on pitoa lumella ja jäällä. Läskipyörällä pääsee kokemaan talvisia seikkailuja eri reiteillä kuin kesällä.

– Talvipyöräilyn A ja O on pyörän säännöllinen huolto ja öljyäminen. Monelle tuo turvan tunnetta, jos pyörään vaihtaa talvirenkaat. Ne eivät kuitenkaan ole välttämättömät, Marjamaa tähdentää.

Pakkanen, jää, lumi, vesi, kura, sepeli ja suola kuluttavat pyörän runkoa ja osia, joten säännöllinen tarkastus ja huolto pitävät pyörät turvallisesti pyörimässä.

Sujuvan liikkumisen kannalta on hyvä, jos pyörän renkaan ja lokasuojan väli on riittävän korkea, ettei lumi pääse paakkuuntumaan. Myös näkyvyyteen kannattaa kiinnittää huomiota. Lain mukaan pyörässä on oltava pimeällä vaalea etuvalo ja punainen takavalo.

Työnantaja voi buustata pyöräilyä monella tavalla

Työnantaja voi edistää henkilöstön hyvinvointia tukemalla talvipyöräilyä tapahtumilla, työaikajärjestelyillä ja tarkoituksenmukaisilla tiloilla. Jos pyöräily on vaivatonta, yhä useampi polkee töihin myös talvella. Työntekijän jaksamisella on iso merkitys siihen, miten työpäivä sujuu.

– Kansainväliset tutkimukset osoittavat, että turvallinen ja laadukas pyöräpysäköinti on yksi tärkeimpiä pyöräilyä lisääviä tekijöitä. Pysäköintiä varten on hyvä olla riittävästi katettuja, runkolukittavia pyörätelineitä tai parkkitalosta varattu tietty paikka pyörille, kertoo Marjamaa.

Ihanteellista on, jos työpaikalla on tarjota pukutilat, joissa pääsee suihkuun ja vaihtamaan vaatteet. Todellinen valttikortti on kuivauskaappi, jonne saa kastuneet vaatteet kuivumaan. Edistyksellistä on myös, jos työpaikalla on pyörän pesupaikka tai vesiletku, jolla voi huuhdella matkan aikana likaantunut pyörä.

– Koska pyöräilyllä on niin suuri hyvinvointia edistävä vaikutus, monet työnantajat järjestävät erilaisia tempauksia innostamaan työntekijöitä. Esimerkiksi Pyöräilykuntien verkosto ry:n järjestämä talvikilometrikisa on oivallinen tapa lähteä yhdessä työporukan kanssa liikkumaan, Marjamaa kannustaa.

Myös erilaiset pyöränhuoltotapahtumat ovat saavuttaneet suosiota työpaikoilla keväisin ja syksyin.