Työsuhdepyörän valinnassa tärkeintä on löytää sinulle se oikea
Pyörän valinta sujuu kuin rasvattu, kunhan ensin hahmottelee, mihin tarkoitukseen pyörää on hankkimassa. Pyörätyyppejä kun on moneen lähtöön. Työsuhdepyörän on tarkoitus sopia juuri sinun arki- ja vapaa-ajan liikkumiseesi, oli se sitten mitä ikinä.
Oikaistaanpa heti alkuun yksi asia. Nimestään huolimatta työsuhdepyörällä ei tarvitse pyöräillä töihin. Työsuhdepyörä on polkupyörä, jonka työnantaja hankkii työntekijälle, mutta työntekijä itse päättää, milloin ja miten sillä kurvailee. Toki työmatkapyöräily on yksi vaihtoehto, mutta polkea voi myös monissa muissa maisemissa.
Vaikka pyörätiet jo huutaisivat nimeäsi, ostohousujen pukemisessa on hyvä malttaa hetki ja tuumailla rauhassa muutamaa pyörän valintaan liittyvää pointtia.
Kysyimme vinkkejä työsuhdepalvelu Vapauden Supply Chain Manager Jukka Toivarilta ja kokosimme aiheesta kolmen kohdan listauksen.
Kohta 1: Pyörän käyttötarkoitus
Työsuhdepyörän valinnassa tärkeintä on aivan ensimmäisenä miettiä, mihin käyttötarkoitukseen pyörää haluaa käyttää. Onko kiikarissa pyörä, jolla lähinnä polkisi lyhyehköjä matkoja kaupunkimaisemissa vai tulisiko pyörä harrastuskäyttöön pidemmille pyörälenkeille tai retkille? Tai onko pyörän tarkoitus korvata perheesi kakkosauto, kun pyörällä kuskataan lapsia päivähoitoon ja hoidetaan kauppaostoksia?
Pyörän valinnassa kannattaa eritoten olla rehellinen itselleen. Jos mieluiten käyttäisi pyörää lyhyiden matkojen taittamiseen asfalttiteillä, ei tarvitse hankkia teknistä täysjoustomaastopyörää, vaikka työkaveri juuri sellaisen pidemmille taipaleilleen valitsisi. Tärkeintä on löytää juuri omaan käyttötarkoitukseen parhaiten soveltuva menopeli.
Kohta 2: Pyörätyyppi
Pyörätyyppejä on moneen lähtöön. Kun tulevan pyöräsi käyttötarkoitus on sinulle selvä, sopiva pyörämalli löytyy yleensä helposti. Pyörämallin valinnan ohessa saat päättää, sopiiko sinulle paremmin sähköavusteinen vai perinteinen pyörä. Moni sähköpyörää kokeillut ei enää muuhun vaihtaisi, mutta perinteisellä pyörälläkin on vankka fanijoukkonsa. Luomupyöräily, kuten pyöräpiireissä on tapana sanoa, käy myös hikiliikunnasta, jossa endorfiini virtaa ja kunto kasvaa.
Esimerkkejä pyörätyypeistä:
- Työsuhdepyöristä suosituimpia ovat maastopyörät, erityisesti sähkömaastopyörät.
- Paksurenkaisia, Suomen talvioloihin hyvin sopivia fatbikeja hankitaan myös paljon. Läskipyörillä meno on tasaisen varmaa eivätkä tuulet ja tuiskut hetkauta.
- Ei-sähköavusteisista eli luomupyöristä suosituimpia ovat gravel-pyörät. Gravel-pyörä on sporttinen ja sopii kaikenlaisille alustoille. Pyöräretkeilyn yleistyminen on nostanut gravel-pyörien suosiota.
- Maantiepyörä on ihanteellinen nopeaa vauhtia kaipaaville maantiekiitäjille ja pitkille matkoille.
- City- eli kaupunkipyörä on peruspyörä, joka sopii suht tasaisille teille ja lyhyille matkoille. Tämän klassikkopyörän satulassa istutaan pystyssä ja vaihteita on vain muutamia.
- Kauppakassien ja lasten kuljettamiseen erittäin hyvin soveltuva laatikkopyörä on mainio kapistus ja monen perheen arjen pelastaja.
- Taittopyörän saa nimensä mukaisesti helposti pieneen tilaan, joten sen paras ominaisuus on sen helppo kuljettaminen. Taittopyörä kulkee näppärästi mukana, minne ikinä suuntaatkin.
Kohta 3: Budjetti
Pyörän valintaan vaikuttaa merkittävästi siihen käytettävissä oleva rahasumma. Työsuhdepyöräetu on helppo tapa hankkia laadukas pyörä, koska isoa alkupanostusta ei tarvita. Pyörän kustannus on helpompi sulattaa, kun se menee kuukausittain palkasta. Työsuhdepyörästä puhuttaessa ei voi olla mainitsematta veroetua, joka alentaa pyörän kokonaiskustannusta.
Pyörämallien hinnat eroavat toisistaan paljonkin. Mitä teknisempi pyörä, sen isompi hintalappu. Hintaan vaikuttaa myös se, onko pyörä sähköavusteinen vai ei. Hyvälaatuinen sähköjärjestelmä lisää pyörän hintaa vähintään tuhat euroa.
Budjetissa on tärkeä huomioida pyörän hankintahinnan lisäksi pyörän huoltokustannukset, jotta pyöräily on vuodesta toiseen sujuvaa ja turvallista. Myös pyöräilyvarusteisiin, varsinkin hyvää kypärään satsaaminen kannattaa.