9 pelikasvatusvinkkiä vanhemmille

Oomin ja School of Gamingin yhteistyön tarkoituksena on lisätä verkkotietoutta pelikasvatuksen avulla sekä tuoda hauskalla tavalla esille Oomin brändiä ja paikallisia juuria. Yhteistyön lopputuloksena syntyi Oomisten asuttama Oomilandia, jossa oletkin jo ehkä käynyt seikkailemassa.

Oomilandiasta löytyy valmiiksi paljon opettavia pelillisiä elementtejä. Oomilandiassa pääset rakentamaan näitä elementtejä ja pelejä jatkuvasti lisää muiden pelaajien kanssa ohjatusti. Olemme tähän artikkeliin kasanneet 9 pelikasvatusvinkkiä vanhemmille, sillä me Oomilla haluamme tukea turvallista ja ohjattua pelaamista.

1. Tutustu pelikulttuuriin


Mitä enemmän ymmärrät pelikulttuuria, sitä paremmin pystyt lapsesi kanssa keskustelemaan ja sopimaan kodin pelisäännöistä. Peliskenetuntemuksen kehittyessä huomaat, että “Nyt heti peli pois päältä ja syömään!” -lausahdusten sijaan alat luultavasti käyttämään enemmän “Pelaat sen matsin vielä loppuun ja sitten tuut syömään”. Tutustumalla pelikulttuuriin voit oppia myös ymmärtämään paremmin omaa lastasi. Ja kuka tietää; ehkä löydät pelejä, joista voit nauttia itsekin!

2. Pelatkaa yhdessä

Hyvä tapa tutustua lapsesi suosikkipeleihin on pelata niitä̈ yhdessä̈ hänen kanssaan. Kannattaa rohkeasti tarttua konsoliohjaimeen tai hiireen, vaikka pelaaminen ei olisi ennestään tuttua puuhaa. Lapset voivat innostua, kun pääsevät perehdyttämään omia vanhempiaan pelaamisen saloihin! Ehkä pelaamisesta voi tulla teidän yhteinen juttu! Ja vaikka yhteiset pelihetket eivät aina onnistuisikaan, niin se ei silti tarkoita, ettei lastasi kiinnostaisi kertoa hänelle rakkaasta harrastuksesta kannustaville vanhemmilleen. 

3. Sopikaa yhdessä säännöistä

Lasten kanssa on hyvä laatia yhdessä säännöt pelaamisesta ja tietokoneen käytöstä̈. Yhdessä sovittuihin sääntöihin lapsen on helpompi sitoutua. Pelaamiselle asetetut selkeät aikataulut ehkäisevät turhia riitoja. Peliajan loppumisesta on aina hyvä muistuttaa hyvissä ajoin. Etenkin pienempien lasten on vaikea hahmottaa ajan kulumista, ja tällöin tarvitaan vanhempien ohjausta. 

Ohjatut pelivalmennukset tai pelikerhot netissä voivat olla avain peliharrastukseen, joka pysyy kontrollissa ja tuo siihen kaivattua rakennetta sekä tavoitteellisuutta.

4. Panostakaa laadukkaaseen pelaamiseen

Laadukas pelaaminen tarkoittaa sitä, että pelaamiseen suhtaudutaan kuin mihin tahansa muuhunkin harrastukseen. On tarpeellista reflektoida lapsen kokemuksia harrastussessioiden jälkeen. Mitä tehtiin? Kenen kanssa pelasit? Mikä meni hyvin? Missä on parannettavaa? Ja tärkeimpänä; oliko kivaa? 

Lapset haluavat myös kehittyä peleissä ja olla parempia. Kilpailukin kuuluu oleellisena osana joihinkin peleihin. Kilpailu taas voi elementtinä olla hyvin kasvattavaa ja kehittävää, mikäli vanhemmat ottavat lapsen kiinnostuksen siihen vakavasti ja pystyvät keskustelemaan siitä samalla tasolla lapsen kanssa. 

5. Etsikää sopiva peli

Laadukkaan pelaamisen vastakohta on pakonomainen "hakkaaminen" ilman tavoitetta. Se aiheuttaa koukuttumista, turhautumista ja voi johtaa "ragettamiseen" ja muuhun häiriökäyttäytymiseen kotona. Monet mobiilipelit ovat rakennettu hyvin taitavasti addiktoimaan pelaajia siten, että eteneminen ilman rahaa kestää toivottoman kauan. Se turhauttaa tai sitten vastaavasti käy vanhemmalle hyvin kalliiksi.

Suositeltavaa onkin löytää PC- tai konsolipeli, jossa on syvyyttä ja tilaa luovuudella sekä toisaalta myös riittävästi haastetta tai opettavaista sisältöä.

6. Ota selvää peliseurasta

Erityisen tärkeää on kiinnittää huomiota peliseuraan ja pelien chateissä tapahtuvaan viestintään. Kenen kanssa pelataan ja millaista kommunikaatio pelaajien välillä on? Jos peliseura on täysin tuntematonta, huomattavasti vanhempaa tai kokeneempaa, voi se aiheuttaa liikaa stressiä ja suorituspaineita. Tällöin myös käytetty kieli voi olla liian rankkaa ja aiheuttaa huonoja kokemuksia, vaikkei suoranaista häirintää tai kiusaamista esiintyisikään.

7. Vaihda ajatuksia pelaamisesta muiden vanhempien kanssa

Pelikasvatuksesta kiinnostuneena vanhempana on hyvä muistaa, että kaikkea ei tarvitse oppia kerralla. Anna itsellesi oikeus edetä pienin askelin. Kannattaa jutella muiden vanhempien kanssa ja kysyä, millaisia pelisääntöjä he ovat kokeilleet ja mitkä niistä ovat toimineet hyvin. Muiden vinkkejä voi poimia ja kokeilla, ja tarvittaessa muuttaa niitä omaan perhearkeen sopivammiksi. 

8. Huolehdi perusjutuista niin pelaamisesta ei tarvitse huolehtia

Kun lapsi tai nuori nukkuu riittävästi, viettää aikaa läheisten ja kavereiden kanssa, liikkuu ja hoitaa kouluvelvollisuudet, ei pelaamisesta tarvitse olla huolissaan. 

9. Kannusta, älä lannista.

Pelaaminen on hyvä tapa pitää yhteyttä kavereihin ja ylläpitää sosiaalisia suhteita. Tämän päivän verkkopelit ovat pitkälti joukkuepelejä, joissa korostuvat yhdessä toimiminen, vuorovaikutustaidot ja yhteinen hauskanpito. Pelien ja pelaamisen vähätteleminen tuntuu lapsesta pahalta. Samoin tunne, että hän pelatessaan tekee jotain pahaa tai kiellettyä. Kun tunnet itse pelikulttuuria paremmin, voit ohjata lapsesi innostusta oikeaan suuntaan, kohti laadukasta pelaamista. Parhaimmillaan laadukas pelaaminen kehittää lastasi monipuolisesti, parantaa hänen itsetuntoa, luo tärkeitä verkostoja ja avaa ovia tulevaisuuden maailmaan.