Näin nostat joulutunnelman tappiin ilman turhaa sähkönkulutusta, tip-tap tip-tap! 

Jouluvalot tuikkivat, ruoat hautuvat pitkään uunissa ja sauna lämpiää tuntikausia – mitä tapahtuu sähkölaskulle kaiken jouluilottelun keskellä? Voiko joulusta nauttia ilman, että sähkönkulutus karkaa käsistä?  

Jouluna kodeissa panostetaan herkutteluun ja tunnelmalliseen yhdessäoloon. Ruokia valmistetaan pidemmän kaavan mukaan ja saunoessa kuluu tunti, jos toinenkin. Takaraivossa saattaa silloin painaa huoli siitä, kerryttävätkö rakkaat jouluperinteet suurta sähkölaskua.  

Vaikka jouluna kulutus voi hetkellisesti kasvaa, se ei välttämättä näy viikkotasolla suurempana kuin muina talviviikkoina. Joulun juhlapyhinä sähkönkulutus painottuu usein tietyille päiville, erityisesti aatonaattoon ja jouluaattoon. Sen sijaan joulupäivänä ja tapaninpäivänä kulutus yleensä tasaantuu normaalin viikonlopun tasolle. 

Valtakunnallisella tasolla joulu on itse asiassa rauhallinen ajanjakso sähkön käytössä, kun teollisuus ja monet yritykset ovat joulutauolla. 

Mikä kuluttaa eniten sähköä jouluna? 

Joulusauna kuuluu monen perheen perinteisiin, ja se näkyy sähkönkulutuksen piikkinä. Suomalaiskodeissa sähkökiuas onkin joulun ajan suurin yksittäinen energiasyöppö. 

Myös uuni ja liesi ovat ahkerassa käytössä, kun joulupöytään valmistetaan sen seitsemää sorttia. Tämä kulutus kuitenkin tasaantuu, kun valmiita ruokia lämmitetään myöhemmin mikroaaltouunilla.  

Yllättävää kyllä, valaistuksen kulutus saattaa jopa vähentyä, kun sähkövalot vaihtuvat jouluvaloihin ja kynttilöiden lempeään loisteeseen. Viihdelaitteetkin saattavat jäädä vähemmälle käytölle, kun on paljon yhteistä ohjelmaa ja seurustelua. 

Autojen lämmittäminen hautausmaa- ja vierailumatkoja varten voi lisätä sähkönkäyttöä hetkellisesti, mutta muuten jouluna sähkönkulutus on pitkälti ennustettavissa.  

Kannattaako lämmitystä säätää joulun aikaan? 

Ei lämmin luita riko, mutta ennen joulunpyhiä kannattaa kuitenkin harkita lämmityksen säätämistä.  

Kun koti täyttyy perheenjäsenistä ja ystävistä, kynttilät palavat ja uuni käy kuumana, syntyy arjesta poiketen runsaasti lisälämpöä. Jos huonelämpötilaa ei säädä etukäteen alemmaksi, ylimääräinen lämpö voi johtaa siihen, että pitää tuulettaa ja lämpö lentää harakoille. 

Lämmityksen säätö kannattaa tehdä ennakoivasti, jotta energiaa ei mene hukkaan. 

Voiko sähkönkulutusta vähentää ilman, että joulutunnelma kärsii?  

Kyllä, joulutunnelmasta voi nauttia ilman turhaa sähkönkulutusta. Pienet toimet, kuten huonelämpötilan laskeminen, sähkösaunan järkevä käyttö ja uunin tehokas hyödyntäminen voivat säästää energiaa ilman, että juhlasta tarvitsee tinkiä.  

Energiatehokkuus kannattaa pitää tasaisesti mielessä ympäri vuoden. Kun toimii energiafiksusti arjessa, joulun parin päivän kulutuspiikit eivät tunnu niin merkittäviltä. 

Näillä vinkeillä joulunvietto sujuu lämpimässä tunnelmassa, mutta sähkölasku pysyy kurissa.  

Tähän artikkeliin haastateltiin Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uskia

Miten säästää sähköä – näin laitat kodin sähkösyöpöt kuriin

Nappaa haltuun Oomin helpot sähkön säästövinkit.

Energiatehokkuus keittiössä – tarkista ainakin nämä

Jääkaapin ovi auki ja monta rautaa tulessa, kuulostaako tutulta? Oman keittiön sähkönkulutukseen on helppo vaikuttaa pienin teoin, nappaa vinkit talteen!