Miksi sähkön markkinahinnat ovat nousseet? Voinko olla huoleti?
Sähkön markkinahinnat ovat jatkaneet edelleen voimakasta nousuaan ja nousu on vain kiihtynyt viime aikoina. Esimerkiksi ensi talvikauden hinnat ovat moninkertaistuneet sähkömarkkinoilla todella nopeasti. Merkittävimpänä yksittäisenä tekijänä on ollut venäläisen energian saatavuuden rajoittaminen Eurooppaan, erityisesti kaasun osalta, Ukrainan sodan alettua. Tämä epävarmuus on jo heijastunut sähkön markkinahintoihin kaikkialla Euroopassa, myös Suomessa. Erityisesti tulevien talvikuukausien hinnat ovat nousseet historiallisen korkeiksi, ja myös viime aikoina päiväajan spot-hinnat ovat toteutuneet erittäin korkeina. Myös muut sähkönhankintaan liittyvät kustannukset ovat nousseet merkittävästi.
Eurooppa on ollut riippuvainen venäläisestä energiasta, erityisesti öljystä ja kaasusta. Kaasun tulo Eurooppaan on entistä epävarmempaa ja tällä hetkellä kaasua tulee enää murto-osa normaalitilanteeseen verrattuna. Toisaalta Eurooppa haluaa olla entistä omavaraisempi energiapolitiikassaan. Näillä on merkittäviä vaikutuksia erityisesti tulevan talven sähkön- ja lämmöntuotantoon. Tällä on jo ollut taloudellisia vaikutuksia erityisesti energian hinnan nousun muodossa, mutta edelleen varmaankin isoin haaste on huolehtia, että lämmitysenergia riittää kaikkialla Euroopassa.
Suomessa emme ole niin riippuvaisia kaasusta kuin Keski-Euroopassa. Keski-Euroopan energiamarkkinoilla tapahtuva muutokset heijastuvat silti myös voimakkaasti Suomeen, sillä sähkömarkkinat ovat tehokkaasti kytköksissä koko Euroopassa. Olkiluoto 3:n oletetaan edelleen olevan tuotannossa täysimääräisesti juuri ennen talvea, mikä osaltaan helpottaa sähkön omavaraisuutta Suomessa. Epävarmuuksia on edelleen paljon ja kylmän talven sattuessa Suomessakin voidaan joutua säännöstelemään sähkön käyttöä. Tehotilanne voi olla siis tiukka. Suomessa on jo julkistettu energiansäästökampanja, jota koordinoi Motiva. Kampanjassa on mukana koko toimiala sekä valtionhallinto. Ensi talvesta selvitään kyllä joka tapauksessa, mutta tehotilanteeseen tulee varautua.
Mihin sähkön hinta kehittyy?
Tuleva talvi on haastava sähkönhinnan kannalta ja epävarmuus on näkynyt hintojen voimakkaana nousuna. Jos tuleva talvi toteutuu hyvin kylmänä, on odotettavissa erittäin kalliita markkinahintoja, joiden tasoa on tosin vielä todella vaikea ennustaa.
Myös jatkossa Pohjoismaissa sähkön markkinahinta määräytyy pitkälti eurooppalaisen tuotantorakenteen perusteella, koska siirtoyhteyksiä on rakennettu lisää ja tätä kautta olemme entistä tiiviimmin osa eurooppalaista sähkömarkkinaa. Euroopassa tuotanto perustuu suurelta osin hiili- ja kaasuvoimaan ja näiden tuotantokustannukset ovat olleet aina huomattavasti pohjoismaista tasoa korkeammat.
Uusiutuvan energiantuotannon määrä on lisääntynyt markkinoilla merkittävästi. Erityisesti tuulisuus vaihtelee merkittävästi ja se tulee aiheuttamaan entistä suurempaa hintojen vaihtelua tukkumarkkinoiden päivittäisissä hinnoissa sekä kesän ja talven välillä.
Eurooppa pyrkii irtautumaan venäläisestä energiasta ja nopeuttamaan siirtymistä ympäristöystävällisempään, omavaraiseen tuotantoon joka tapauksessa.
Nämä tekijät nostavat sähkön hintatasoa todennäköisesti pysyvämmin jonkin verran viime vuosia korkeammalle hintatasolle. Samalla korkeampi markkinahinta kuitenkin edistää uusiutuvan sähköntuotannon nopeampaa kasvua.
Mitä minun kannattaa tehdä?
Nykyinen sähkömarkkinatilanne on poikkeuksellinen:
- Jos sinulla on määräaikainen ja kiinteähintainen Oomi Kiinteä -sähkösopimus, sinun ei tarvitse tehdä mitään. Määräaikaisen sopimuksen hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan riippumatta markkinatilanteesta. Kun määräaikainen sopimuksesi on päättymässä, olemme sinuun yhteydessä hyvissä ajoin.
- Jos sinulla on toistaiseksi voimassa oleva (ei-määräaikainen) sopimus, sinun ei tässä markkinatilanteessa tarvitse tehdä mitään. Toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa hinta seuraa markkinahinnan muutosta ylös- kuin alaspäin. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen hinta on tiedossa etukäteen ja sinulla on mahdollisuus vaihtaa toiselle sähkösopimukselle joustavasti. Mahdollisista hinnanmuutoksista ilmoitamme viimeistään kuukautta ennen hinnanmuutosta.
- Jos sinulla on puolestaan pörssisähkön hintaan sidottu Oomi Aktiivinen -sopimus, kannattaa sähkönkäyttöä siirtää mahdollisuuksien mukaan vuorokauden edullisimmille tunneille. Pörssisähkön tuntihintoja voi seurata kätevästi Fingridin ilmaisesta Tuntihinta-sovelluksesta, jonka voit ladata mobiililaitteeseesi. Sovellus toimii Windows-, Android- sekä iPhone-puhelimilla.
Energian järkevä käyttö on aina kannattavaa:
- Sähkönkulutuksen seuraaminen antaa tietoa siitä, kuinka paljon sähköä kuluu omassa kodissasi eri ajankohtina – pieniä muutoksia tekemällä voit laskea sähkön kulutusta. Voit helposti seurata kotisi kulutusta Oomin Onlinen raportointipalvelussa.
- Oman sähkölaskun loppusummaan voi osaltaan vaikuttaa konkreettisilla ratkaisuilla, joilla sähkön käyttöä voi vähentää. Olemme koonneet energiansäästövinkkejä, jotka löydät täältä.
Online-palvelu apunasi
Online-palvelustamme löydät kotisi sähköenergian kulutustiedot, kaikki sähkön myyntisopimukseen liittyvät tiedot sekä laskut.
Sähkönkulutuksen seuraaminen antaa tietoa siitä, kuinka paljon sähköä kuluu omassa kodissasi eri ajankohtina – pieniä muutoksia tekemällä voit laskea sähkön kulutusta. Voit helposti seurata kotisi kulutusta Onlinen raportointipalvelussa.
Nykyisen sopimuksesi tiedot voit tarkistaa helposti Online-palvelustamme tai laskultasi:
- Oman sopimuksesi tiedot löydät Online-palvelusta Sopimukset-välilehdeltä: kirjearkin näköisestä kuvakkeesta saat avattua sopimusvahvistuksen, josta näet sopimuksesi voimassaoloajan sekä sopimuksen hinnat.
- Laskulla sopimustiedot löytyvät toisen sivun ylälaidasta.
Miksi hinta nousee?
Sähkömarkkinoiden tilanne on jatkunut pitkään poikkeuksellisena ja hintojen nousu on voimistunut. Yhtenä syynä poikkeukselliseen tilanteeseen on Venäjän kaasu, jolla on ollut iso merkitys Euroopan energiamarkkinoilla ja jonka tuonti on käytännössä loppunut. Venäjältä tulevan kaasun riippuvuuden halutaan eroon mahdollisimman nopeasti, mikä tullee pitämään sähkön hintatasoa korkealla Euroopassa.
Tämän lisäksi sähkön tuonti Venäjältä Suomeen on päättynyt.
Koskeeko hintojen nousu kaikkia tuotteita?
Hintojen nousu heijastuu kaikkiin sähkösopimuksiin sopimustyypistä tai sähkönmyyjästä riippumatta.
Miksi Euroopan sähkömarkkinoiden tilanne vaikuttaa Suomeen näin voimakkaasti?
Venäjän kaasulla on ollut iso merkitys Euroopan energiamarkkinoilla ja sen tuonti on käytännössä loppunut. Kaasun tuonnin loppuminen Eurooppaan on aiheuttanut painetta sähkön hintoihin ja koska olemme yhteiseurooppalaista sähkömarkkinaa, sähkönhintojen voimakas nousu näkyy myös Suomessa. Sähköä pystytään siirtämään lisääntyneen siirtokapasiteetin takia enemmän Pohjoismaiden ja Keski-Euroopan välillä, jolloin edullinen pohjoismainen sähkö virtaa kalliimman hintatason Keski-Euroopan markkinoille. Suomessa sähkön hinta on kuitenkin edelleen Euroopan alhaisempien joukossa.
Miksi suomalaiset maksavat saksalaisten energiapolitiikan virheistä?
Olemme osa eurooppalaista yhteismarkkinaa (EU). Myös sähkön osalta nähdään, että vapaan kilpailun kautta markkinat toimivat parhaiten. Sähköntuotannon omavaraisuus on tärkeää erityisesti nykyisen kaltaisessa kriisitilanteessa. Olkiluoto 3:n myötä Suomen sähköntuotannon omavaraisuus paranee.
Laskeeko hinnat ensi vuonna, kun Olkiluoto 3 käynnistyy?
Sähkönhinnan kehitystä on vaikea ennustaa, koska siihen vaikuttavat monet tekijät, kuten tuulivoimatuotanto, pohjoismainen vesitilanne, lämpötila ja siirtoyhteydet. Olkiluoto 3 valmistuessaan osaltaan turvaisi ensi talvena sähkön saantia, mutta sähkön saatavuudessa on silti epävarmuuksia. Lähtökohtaisesti lisääntynyt sähkön tarjonta laskee hintaa, mutta tilanne vaihtelee sen mukaan, kuinka paljon sähköä kulutetaan.
Mitä kannattaa ottaa nyt huomioon sähkösopimuksen valinnassa?
Spot-sopimuksessa eli pörssisähköhintaisessa sopimuksessa hinta voi vaihdella kuukaudesta toiseen hyvin paljon ja jos sähkönkulutuksesi on suurta, on myös merkitystä, miten sähköä käytät tuntitasolla. Hetkellisesti spot-sähkö voi olla edullista tai hyvin kallista. Jos pystyt mukauttamaan kulutustasi hinnan mukaan, on tällöin spot-sähkö sinulle hyvä vaihtoehto.
Toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa hinta seuraa markkinahinnan muutosta niin ylös- kuin alaspäin. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen hinta on tiedossa etukäteen ja sinulla on mahdollisuus vaihtaa toiselle sähkösopimukselle joustavasti.
Määräaikaisessa sopimuksessa energian hinta on sama koko sopimuskauden ajan. Se sitoo sekä sinua, että meitä. Määräaikainen sopimus sopii sinulle, jos haluat sopimukseltasi ennakoitavuutta ja turvaa.
Kertavaihto-palvelulla hyödynnät sähkön mahdollisen hinnanlaskun. Voit päivittää määräaikaisen sopimuksesi hintaa yhden kerran sopimuskauden aikana – silloin kun haluat.
Miten sähkön hinnat kehittyvät jatkossa?
Talven taittuessa sähkön markkinahinnat ovat tulleet korkeimmista hinnoista selkeästi alaspäin. Sähkön tuotannossa tuulivoimalla tulee olemaan tulevaisuudessa suuri merkitys hinnoille. Tuulisähkön saatavuus vaihtelee voimakkaasti lyhyelläkin aikavälillä ja tämä tuo oman haasteensa hinnan ennustettavuudelle. Jatkossa eri päivien välillä hintavaihtelut voivat olla edelleen huomattavan suuria. Hintataso riippuu mm. käytettävissä olevasta tuulivoimatuotannosta, pohjoismaisesta vesitilanteesta, Olkiluoto 3:n käyttöönotosta ja Keski-Euroopan hintatasosta sekä siirtoyhteyksistä.
Miten sähkömarkkinatilanne vaikuttaa sähkönmyyntiyhtiöön?
Vallitseva markkinatilanne on haasteellinen myös sähkönmyyntiyhtiölle. Sähkön pörssihinta on historiallisen korkea ja koska Oomi ostaa kaiken myymänsä sähkön pörssistä, näkyy tämä myös loppuasiakkaille tarjottavien tuotteiden hinnoissa. Oomi on hoitanut riskienhallinnan oman sähkönmyyntinsä osalta huolellisesti ja toiminnan jatkuvuus on siten varmistettu. Lisäksi Oomin omistajat ovat kuntien vakavaraisia energiayhtiöitä.
Kuinka paljon Oomilla on omaa tuotantoa?
Oomilla ei ole omaa tuotantoa. Oomi on toteuttanut mm. aurinkosähköpuistoja yhdessä asiakkaiden kanssa pitkäaikaisilla sähkönmyyntisopimuksilla.
Miten voin itse vaikuttaa laskun suuruuteen?
Voit vaikuttaa sähkölaskun suuruuteen merkittävästi omilla kulutustottumuksillasi. Kodin suurimpia sähkösyöppöjä ovat tilojen ja käyttöveden lämmitys sekä muut sähkölaitteet. Esimerkiksi huonelämpötilan pudottaminen ainoastaan yhdellä asteella säästää lämmitysenergiassa jopa noin viisi prosenttia. Myös kosteiden tilojen lattialämmitys kannattaa säätää kohtuulliseksi, mutta sitä ei tule kuitenkaan kytkeä kokonaan pois. Lisäksi tuulettaa kannattaa vain lyhyen aikaa ja suihkussa tulisi käydä rivakasti. Oikeat säätö- ja käyttötapatottumukset voivat tuoda mukavasti säästöä vuositasolla. Omaa sähkönkulutusta voi seurata jopa tuntitasolla Oomi Online -palvelusta.
Lue lisää vinkkejä sähkön säästöön täältä.