Varttisähkön ABC
Euroopassa on siirrytty vartin mittaisiin taseselvitysjaksoihin aiemman tunnin sijasta. Vuoden 2025 alussa myös sähkön kaupankäynti tulee muuttumaan ja sähkön spot-hinta asetetaan Pohjoismaisessa sähköpörssissä eli Nord Poolissa 15 minuutin jaksoille. Tälle sivulle kokoamme ajantasaista tietoa varttisähköstä ja vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin.
Ajankohtaista varttisähköstä
Usein kysyttyä varttisähköstä
Mitä varttisähkö tarkoittaa?
Varttisähkö tarkoittaa 15 minuutin jaksoissa määriteltävää sähkön spot-hintaa.
Sähkön spot-hinta määritellään aina seuraavalle päivälle Pohjoismaisessa sähköpörssissä eli Nord Poolissa. Vielä tällä hetkellä hinnoittelu tehdään tunnin ajanjaksoille, mutta varttisähköön siirtymisen jälkeen hinta määritellään 15 minuutin jaksoissa.
Miksi varttisähköön siirrytään?
EU:n jäsenvaltiot on velvoitettu siirtymään vartin taseselvitysjaksoihin. Suomessa lyhyempiin jaksoihin siirryttiin 22.5.2023.
Uusiutuvien, sääriippuvaisten tuotantotapojen (esimerkiksi tuuli- ja aurinkovoima) osuus markkinoilla kasvaa. Varttisähkön myötä sähkömarkkinamalli päivitetään yhteensopivaksi uusiutuvan energiatuotannon kanssa, sillä 15 minuutin välein vaihtuva sähkön hinta reagoi säävaihteluihin herkemmin kuin tunnin välein vaihtuva hinta. Vartin mittausjaksot tukevat siis tuotannon ja kulutuksen tasapainotusta.
Muuttuuko sopimukseni varttihinnoitelluksi?
Tällä hetkellä muutos ei vaikuta pörssisähkösopimuksiin, vaan spot-hinnat määritellään edelleen tunnin välein. Pidämme sinut kuitenkin ajan tasalla mahdollisista muutoksista!
Ketä muutos koskee? Vaatiiko muutos toimenpiteitä minulta?
Varttisähköön siirtymisen vuoksi paikalliset sähköverkkoyhtiöt päivittävät kaikki sähkömittarit varttimittauskyvykkäiksi. Muutos tulee koskemaan kaikkia sähkön käyttöpaikkoja. Sinun ei kuitenkaan tarvitse tehdä mitään, vaan paikalliset sähköverkkoyhtiöt huolehtivat mittarien päivityksestä varttimittauskyvykkäiksi. Sähkösopimuksiin tai asiakkuuksiin varttisähköllä ei toistaiseksi ole vaikutuksia.
Siirtymäaikaa mittareiden päivitykselle on vuoteen 2028 asti. Jos kuitenkin haluat lisätietoja energiamittareiden päivityksen aikataulusta ja kulutuksen mittauksesta, voit kysyä aiheesta omalta sähköverkkoyhtiöltäsi.
Mistä tiedän onko sähkömittarini päivitetty varttimittausta varten?
Päivityksistä vastaa paikallinen verkkoyhtiö. Jos haluat tietää, milloin mittarisi päivitetään, voit olla yhteydessä omaan sähköverkkoyhtiöösi. Siirtymäaikaa mittareiden päivitykselle on vuoteen 2028 asti. Osa mittareista voidaan päivittää varttimittausta varten etänä - siksi osalla asiakkaistamme kulutustietoja voi näkyä jo vartin tarkkuudella.
Minulla on aurinkopaneelit - vaikuttaako muutos niiden kannattavuuteen?
Nykyinen tunnin pituinen mittausjakso on aurinkosähkön tuottajan kannalta aavistuksen kannattavampi kuin vartin mittausjakso. Vaikutus ei kuitenkaan ole merkittävä eikä tuhoa aurinkopaneelien tuottamaa hyötyä. Aurinkopaneelit ovatkin edelleen kannattava hankinta varttisähköön siirtymisestä huolimatta.
Sanastoa
- Varttisähkö = yleisnimitys vartin jaksoilla hinnoitellulle pörssisähkölle
- Varttimittaus = sähkömittarin 15 minuutin tarkkuudella tekemä sähkön kulutuksen mittaus
- Varttitase = 15 minuutin taseselvitysjakso