Kirkasta hyötyä aurinkopaneeleista

Lista kotiin tehtävistä hankinnoista on usein melkoisen pitkä. Aurinkopaneelit ovat siitä mukava ostos, että niihin investointi auttaa säästämään, jopa seuraavat 40 vuotta. Mitäpä jos siis rastittaisit paneelien hankinnan listaltasi, vielä tänä kesänä?

Aurinkopaneelit sopivat Suomen jokaiseen kolkkaan. Mitä korkeampi sähkön hinta on, sitä enemmän paneeleilla tekee säästöä. Sähkön hintataso on ollut muutaman viime vuoden ajan korkealla tasolla, ja vaikka pörssisähkön hinta saattaa hetkellisesti laskea alas, on aurinkopaneelien hankinta varsin kannattavaa.

– Yleinen hinta- ja korkotason nousu on saanut kuluttajat aprikoimaan, kannattaako isompiin investointeihin, kuten aurinkopaneeleihin, tällä hetkellä satsata. Aurinkosähkön hyödyntäminen on kuitenkin kannattava ratkaisu, olipa oma sähkösopimus sidottu määräaikaiseen, toistaiseksi voimassa olevaan tai spot-hintaan, kannustaa Oomin liiketoimintapäällikkö Tarja Hellstén.

Aurinkopaneeleista saa kaikkein suurimman rahallisen hyödyn silloin, kun pystyy käyttämään itse kaiken tai lähes kaiken tuottamansa sähkön. Aurinkosähköjärjestelmän koko mitoitetaan yleensä niin, että se kattaa 25 prosenttia talouden sähkönkulutuksesta. Selvää säästöä kertyy myös siirtohintojen ja sähköveron pudotessa pois sähkölaskulta aurinkopaneeleilla tuotetun sähkön osalta.

Paneelit kotiin ja mökille

Oomilta aurinkopaneelinsa hankkineet asiakkaat ovat useimmiten hyvin tyytyväisiä. Kankaanpäässä asuva ja Pomarkussa mökkeilevä Pauli Lanne on hankkinut aurinkopaneelit sekä kotiin että kesäasunnolle. Kotona paneeleita on 20 ja kesämökillä 10 kappaletta.

– Kotiimme paneelit asennettiin lämmitysjärjestelmän uusimisen yhteydessä, kun öljylämmitys vaihdettiin ilmavesilämpöpumppuun. Tiesin, että sähkön kulutus tulee pumpun myötä lisääntymään, joten halusin panostaa energian tuottamiseen kotona.

– Mökillämme on käytössä kaksi ilmalämpöpumppua ja 300 litran kuumavesivaraaja. Kesällä ilmalämpöpumppuja käytetään myös viilennykseen. Sekä pumppujen että varaajan käyttämä sähkö tulee aurinkopaneeleista mökin katolta, Lanne kertoo.

Jos sähköä tuottaa yli omien tarpeiden, kannattaa asiakkaan solmia pientuotantosopimus oman sähköyhtiönsä kanssa ja myydä tuottamansa ylijäämäsähkö sähköyhtiölle. Tämä näkyy suoraan rahallisena hyvityksenä sähkölaskulla.

Lanne seuraa aurinkopaneelien tuottoa puhelimeensa lataamastaan sovelluksesta.

– Olen laskeskellut, että saan kesäaikana paneelien avulla tuotettua sähköä saman määrän kuin sitä talvella täytyy ostaa. Mökiltä ei kesäaikaan ole tullut juuri lainkaan kulutuslaskua, eli paneelit tuottavat sähköä kulutuksemme verran, toteaa Lanne.

Aurinkopaneelien hankinta on tehty ostajalle mahdollisimman helpoksi. Oomin asiantuntijat opastavat kaikessa asiaan liittyvässä heti ensimetreiltä lähtien, ja paneelien asennuksesta vastaavat kokeneet asentajat.

– Asennus hoitui hienosti ja ammattitaitoisesti. Kolmen hengen porukalla oli selvä työnjako. Näki, että kaverit olivat ennenkin tehneet samaa hommaa, Lanne sanoo hymyssä suin.

Konkreettinen ympäristöteko

Oma aurinkosähköjärjestelmä on konkreettinen teko puhtaamman luonnon puolesta. Aurinkopaneelit tuottavat sähköä kirkkaalla säällä. Yleensä tuotantoa riittää kevättalvelta loppusyksyyn, helmikuulta lokakuulle. Eniten aurinkosähköä surraa pistorasioihin toukokuulta elokuulle.

Mitä enemmän sähköä arjessaan käyttää, sitä suuremman säästön aurinkopaneeleilla saa. Tämän vuoksi esimerkiksi sähköautollisiin tai porealtaalla varustettuihin kotitalouksiin on erityisen kannattavaa hankkia oma aurinkosähköjärjestelmä. Sähköauto ja aurinkopaneelit ovatkin tehokas parivaljakko. Kirkkaalla säällä paneelit lataavat akun helposti täyteen, ja autolla saa huristella ilman kuluja.

Lue lisää aurinkopaneeleista!

Aurinkosähkön hankkimisen ABC

Aurinkosähköjärjestelmän hankkiminen on aina kannattavaa, oli sähkön yleinen hintataso mikä tahansa. Sen lisäksi, että oma pankkitili kiittää pienemmistä sähkölaskuista, aurinkosähkö…

Aurinkosähköjärjestelmän lupa-asiat ja pientuotantosopimus

Aurinkosähköjärjestelmään liittyvät lupa-asiat kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin ennen projektin aloittamista kunnan rakennusvalvonnasta ja paikallisesta verkkoyhtiöstä.

Lue lisää asiakkaidemme kokemuksia aurinkopaneeleista