Mistä pörssisähkön hintapiikit johtuvat? Kesäkaudella sähkön hinta on monen tekijän summa

Sähkön hintavaihtelut ovat poikkeuksellisen korkeita kesäiseen ajankohtaan nähden. Kesäkaudella näin korkea sähkön hinta on monen tekijän summa. Sähkön kulutus Suomessa on vaihdellut viime viikkoina 6500 ja 8500 megawatin (MW) välillä ajankohdasta riippuen.  

Suurin sähköhintaa heiluttava tekijä on tuulisuus. Tuulivoimakapasiteetti Suomessa on noin 5800 megawattia, mutta tuotannon määrä vaihtelee huomattavasti. Parhaimmillaan elokuussa on tuotettu yli 3300 megawatin teholla, mutta tällä hetkellä tuotanto on jäänyt jopa alle 100 megawattiin. 

Siirtoyhteyksillä on merkitystä Suomessa maksettavaan sähkönhintaan. Vaikka sähköä olisi pohjoismaissa hyvin, niin sitä ei aina saada siirrettyä Suomeen. Siirtoyhteyksien ja voimalaitosten huollot ajoitetaan tyypillisesti kesään, jolloin kulutus on vähäisempää. Siirtoyhteyksiä Suomen ja Ruotsin välillä huolletaan parhaillaan. Eteläisempi Keski-Ruotsin 400 megawatin siirtorajoitus päättyy suunnitelmien mukaan käyttöön maanantaina 21.8. puoliltaöin. Pohjoisemman siirtoyhteyden huolto syö siirtokapasiteetista noin 1300 megawattia ja se on poissa käytöstä 17. syyskuuta asti.  

Ydinvoimaloita on huollettava vuosittain, mikä tuo sähköntuotantoon vajetta. Loviisan ydinvoimalassa alkoi sunnuntaina kakkosreaktorin vuosihuolto (507 MW), jossa siihen muun muassa lisätään uutta polttoainetta. Vuosihuolto kestää arviolta 6. syyskuuta saakka. Myöhemmin syksyllä, muutaman päivän kuluttua kakkosreaktorin vuosihuollon valmistumisesta aloitetaan ykkösreaktorin vuosihuolto. 

Yllättävin tekijä on Olkiluodon ydinvoimalan kakkosreaktorin yhtäkkinen sulkeminen (890 MW). Reaktori jouduttiin perjantain vastaisena yönä sulkemaan, sillä turbiinilaitoksen generaattorilla havaittiin kosteuden nousua. Reaktorin suunniteltu uudelleenkäynnistämispäivä on näillä näkymin 28. elokuuta eli reilun viikon kuluttua. 

Hintatilanteen uskotaan normalisoituvan syyskuun puolivälissä. Olkiluoto 2 pitäisi palata tuotantoon 28. elokuuta, mikä osaltaan helpottaa hintatilannetta. Korkeita hintoja voidaan nähdä vähätuulisina hetkinä aina syyskuun puolivälin paikkeille asti, jolloin rajasiirto- ja voimalaitoshuollot pitäisi olla valmiita. 

Markkinatilanne 21.8.2023:
Sähkö on kalleimmillaan maanantaiaamuna kello 9–10:n välillä, jolloin pörssisähkö maksaa Suomen hinta-alueella noin 54,99 c/kWh ja hieman kalliimpaa on illalla kello 19–20 eli tasan 55 c/kWh. Arvonlisäverollisena hinta lähestyy 70 c/kWh:ta. Vuorokauden arvonlisäveroton keskihinta on maanantaina noin 24 senttiä kilowattitunnilta mikä on arvonlisäverollisena hieman yli 30 c/kWh. 

Kalleimpien tuntien aikana sähkö maksaa Ruotsissa vajaan 4 c/kWh arvonlisäverollisena, mutta siirtorajoitteitten takia edullista sähköä ei saada siirrettyä Suomeen. Siirtoyhteydet Viroon päin toimivat normaalisti, jolloin Suomessa ja Virossa tuntikohtaiset hinnat ovat maanantaina samat. 

Aiheeseen liittyen:

Lisää varmuutta sähkösopimukseesi

Lisää varmuutta sähkösopimukseesi saat määräaikaisella sopimuksella. Tutustu Oomi Kiinteä -sähkösopimuksee.

Tarkista nykyinen sopimuksesi

Voit tarkistaa nykyisen sähkösopimuksesi tilanteen Oomi Online -palvelusta.

Ajankohtaiset kysymykset ja vastaukset

Asiakaspalvelun ajankohtaiset kysymykset ja niihin liittyvät vastaukset löydät täältä.