Sähkönkulutuksessa kannattaa olla tarkka myös kesällä

Sähkön hintataso ja siihen vaikuttavat moninaiset syyt mietityttävät monia. Onko mitään tehtävissä? Nousseita kustannuksia voi tasapainottaa karsimalla kodin sähkönkulutuksesta turhat syöpöt pois. Mielenrauhaa voi saada myös tarkistamalla oman sähkösopimuksensa tilanteen.

Monet sähkölämmittäjät saivat viime talvena paljon aiempaa isompia laskuja. Kesä on usein pienempien sähkökulujen aikaa, mutta kohonneiden hintojen vuoksi myös suvikuukausina on hyvä pitää silmällä kodin virtapiikkejä.

Vanhat tutut ohjeet pätevät yhä. Töpselit on hyvä napata pois seinästä aina, kun laitteita ei käytä ja sammuttaa valot huoneesta lähtiessä. Voi myös miettiä vähällä käytöllä olevista kodinkoneista luopumista. Muutamaa marjapussia ei kannata säilyttää isossa vanhassa arkkupakastimessa, vaan tilalle olisi ehkä aika hankkia pienempi ja energiatehokkaampi malli.

Lämpöpumppujen ja aurinkopaneelien suosioon on tullut selkeä kasvupyrähdys, sillä niillä on alentava vaikutus sähkölaskuun.

– Ensi talvena sähkön hinta tulee todennäköisesti olemaan korkealla. Yksi säästötapa on kodin lämpötilan pitäminen maltillisena. Syksyn ja lämmityskauden tullen voi pikkuhiljaa totuttautua hieman viileämpään sisälämpötilaan. Jo yhden asteen lämpötilan pudotus pienentää energiankulutusta viisi prosenttia. Vähemmällä käytöllä olevissa tiloissa lämmitystä kannattaa laskea enemmänkin, neuvoo Oomin sähkökauppapäällikkö Marko Rinta-Korhonen.

Yksi säästötapa on kodin lämpötilan pitäminen maltillisena.

Sähkösopimuksissa valinnanvaraa

Sähkönkulutusta voi myös säätää sopimustyypin mukaan. Jos oma sähkösopimus on spottihinnoiteltu, saunassa käynti tai auton lataaminen kannattaa suunnitella ajankohtaan, jolloin sähkö on edullisempaa. Jos taas sopimuksessa sähkö on edullisinta yöllä, tiski- ja pyykkikoneet voi kytkeä pyörimään yöajaksi. Oomin sähkösopimusten valikoimassa on huomioitu erilaiset tarpeet ja elämäntilanteet.

– Itse suosittelen tällä hetkellä määräaikaista sopimusta, vaikka sen hinta on parin vuoden takaisesta noussutkin huomattavasti. Ennusteissa on näkyvissä riskejä hintojen nousun jatkumiselle. Määräaikainen sopimus antaa turvaa kustannusten kohoamisen varalle, kertoo Rinta-Korhonen.

Sähkönkulutusta voi myös säätää sopimustyypin mukaan.

Nykyisen sopimustilanteen voi selvittää omasta sähköyhtiöstään. Jos mahdollinen hinnannousun jatkuminen huolettaa, ja määräaikainen sopimus on päättymässä loppuvuodesta, kannattaa kysyä omasta sähköyhtiöstä mahdollisuutta tehdä jatkosopimus jo etukäteen. Oomin asiakkaat voivat tarkistaa sähkösopimustietonsa helposti Online-palvelusta ja olla tarvittaessa yhteydessä myös asiakaspalveluun.

Miksi sähkö sitten on nyt kallista?

Sähkön hinta muodostuu suoraan sen perusteella, miten kallista sen tuottaminen kulloinkin on. Tuotantokustannukset ovat nousseet, kun Venäjän helmikuussa aloittamat hyökkäykset Ukrainaan ovat aiheuttaneet polttoainemarkkinoilla nousupainetta. EU:n ja länsimaiden tavoitteena on irtaantua energiariippuvuudestaan Venäjään. Vaikutukset polttoaineiden hintojen nousuun ovat olleet suurimpia Keski-Euroopassa, mutta ne heijastuvat myös Pohjoismaihin. Polttoainehintojen nousun lisäksi pohjoismainen vesitilanne on selvästi normaalia heikompi ja Venäjä on keskeyttänyt sähkön tuonnin Suomeen toukokuun puolivälissä.

– Sähkön hintakehitystä on vaikea ennustaa, mutta luultavasti hinnat tulevat jonkin ajan kuluttua tasaantumaan. Venäjän energiariippuvuudesta irtaantuminen ja korvaavien energiamuotojen hakeminen vie aikaa, mutta Suomen oma sähköntuotanto kasvaa kotimaisen tuulivoimatuotannon lisääntymisen ja Olkiluoto 3:n ydinreaktorin myötä, sanoo Rinta-Korhonen.

Sähkön korkeat hinnat tuntuvat ikävästi kukkarossa, mutta tilanteella on positiivisiakin vaikutuksia tulevaisuuteen. Lisääntyvä uusiutuvien energianlähteiden käyttö tietää lopulta hyvää yhteiselle ympäristöllemme.

Tarkista, onko sinulla jo nämä säästövinkit hallussa: