Kuikat varautuvat aurinkopaneeleilla sähkön hintavaihteluihin sekä perheen tuleviin sähköautoihin 

Kun aurinkopaneelien asentajat kuuntelevat asiakasta herkällä korvalla ja onnistuvat toteuttamaan toiveet täydellisesti, paistaa tyytyväisyys omakotiasujan kasvoilta kilpaa auringon kanssa. 

Keskikesän aurinko paahtaa lähes pilvettömältä taivaalta. Vantaalainen Mika Kuikka tutkii puhelimensa sovellusta tyytyväisenä: jo ennen kuin vaimo on ehtinyt palata töistä ovat oman kotitalon aurinkopaneelit tuottaneet sähköä noin 40 kilowattituntia.  

– Reaaliaikaista sähköntuotantodataa on niin kiinnostava seurata, että sovellushan on koukuttavampi kuin mikään sosiaalinen media! Vertailemme tietoja myös kavereiden kesken kisaillen: kenen paneelit tuottavat parhaiten, Mika Kuikka nauraa pieni itseironian pilke silmäkulmassa. 

Aurinkopaneelit yleistyvät juuri nyt vauhdilla, sen on Kuikkakin huomannut. Omassa lähipiirissä viidellä ystävällä on jo yksityinen aurinkovoimala kotitalon katolla. Kolme heistä on tehnyt hankintansa Kuikan tavoin tänä vuonna.  

Latausta myös pilvisellä säällä 

Kaverusten tuotantovertailuverkosto tulee todennäköisesti kasvamaan entisestään, sillä Kuikka on laittanut puskaradiota laulamaan aurinkopaneelien puolesta – vinkaten myös Oomin kautta saadusta sujuvasta myynti- ja asennuspalvelusta. 

– Energiakriisi on toki ollut monelle tässä ajassa iso draiveri, mutta sähkön hinnan lisäksi ympäristökulmillakin on vaikutusta. Ekologisempi elämäntapa kiinnostaa. Ja vaikka sähkö on nyt ainakin hetken halvempaa, ei kukaan tiedä, mikä on tilanne esimerkiksi vuoden päästä.  

Kuikan perheessä päätöstä vauhdittivat myös suunnitelmat autokannan vaihdosta. Lähitulevaisuudessa omassa pihassa on tarkoitus ladata myös sähköautoja, joten paneelit on mitoitettu jo valmiiksi niitä ajatellen. 

– Eikä auringon tarvitse todellakaan paistaa koko aikaa, vaikka juuri tänään onkin paras mahdollinen sää paneeleille. Riittää, että paneelit saavat aamulla riittävästi aurinkoa pintaan käynnistyäkseen. Se voi tulla vaikka pilvien raosta. Pilviselläkin kelillä ne sitten hiljalleen tuottavat. 
 
Keskikesällä päivittäinen tuotantoaika on varsin pitkä. Paneelit menevät Kuikan mukaan ”nukkumaan” samoihin aikoihin iltaunisen isäntänsä kanssa, eli noin kymmeneltä illalla. 

Nopea ja asiantunteva aurinkopaneelien asennus 

Oomilta hankitut aurinkopaneelit ovat tehneet työtään vuonna 2001 valmistuneen omakotitalon katolla vasta kuukauden päivät, mutta Kuikka on jo vakuuttunut hankintapäätöksestä.  

Tuotanto vaikuttaa olevan juuri sitä, mitä hän oli etukäteen laskeskellut.  

– Laskin, että tämänkokoisilla paneeleilla olemme yökulutusta lukuun ottamatta kesäkaudella omavaraisia. Yölläkin tietysti sähköä hiukan kuluu ja talvikaudella enemmän, mutta laskelmieni mukaan paneelit pudottavat vuositasolla sähkölaskumme puoleen.  

Kun sähköautot jonkin ajan kuluttua ovat pihassa, paranee hyötysuhde entisestään.  

Sähköauto sopii aurinkopaneeleiden tavoin Mika Kuikan arkeen ja elämäntapaan täydellisesti, sillä ajot ovat pitkälti kaupunkiajoja pääkaupunkiseudulla. Latausverkostoa on kodin lisäksi hyvin juuri siellä, missä hänkin liikkuu.   

Insinööritaustaisella Kuikalla oli itsellään jo vahva näkemys siitä, mihin aurinkopaneeleiden komentokeskus eli invertteri sijoiteltaisiin ja miten. Kun täsmällisesti sovittuun aikaan saapuneet asentajat tulivat, huomasi Kuikka heti, että asiantuntemus ja osaaminen on kovalla tasolla.  
 
Asentajat kuuntelivat asiakkaan kaikki toiveet, huomioivat ne täydellisesti sekä toivat oman ratkaisuvaihtoehtonsa hyvin esiin.  

Pihapiirinsä yleisilmeestä tarkka Kuikka halusi, että autokatokseen sijoiteltu invertteri olisi seinässä mahdollisimman vähäeleisesti, joten seinän taakse piilotettiin kaikki mahdollinen.  

Mieshenkilö aurinkopaneelien invertterin vieressä.
Aurinkopaneeleiden komentokeskus eli invertteri sijoitettiin autokatokseen.

Energialuokitus paranee aurinkopaneeleilla 

Oman ammattinsa puolesta Kuikka oli varmasti keskivertoasiakasta valveutuneempi teknisten ratkaisuiden suhteen, mutta hän korostaa, että minkäänlaista teknistä osaamista tai ymmärrystä omavaraiseen aurinkosähköön siirtyminen ei vaadi. 

– Kaikki on tehty mahdollisimman helpoksi. Oomin myynti kertoo kaiken oleellisen ja ohjeistaa, ja asentajien ammattitaito sitten viimeistelee homman. Omakotitaloasujan rutiinityölistatkaan eivät pitene, sillä paneelit eivät vaadi minkäänlaista kausihuoltoa.  

Erityisesti vanhemmalle talolle aurinkopaneeleista voi olla sekin konkreettinen hyöty, että talon energialuokitus paranee.  

Vaikka asunnonmyynti ei olekaan viisi vuotta sitten tähän taloon muuttaneella perheellä aktiivisena mielessä, on tämäkin yksi lisäarvo, jonka Kuikka kokee saaneensa ”kaupan kylkiäisenä”.  

– Moni miettii nykyisin, miten vanhan talon energialuokitusta voisi parantaa. Harva lähtee esimerkiksi talon eristyksiä parantelemaan, sillä se on valtava urakka ja investointi. Aurinkopaneelit ovat yksi helppo tapa parantaa talon energialuokkaa samalla kun saa nauttia omavaraisesta sähköstä. 

Aurinkopaneelit kotiin

aurinko@oomi.fi

Ovatko aurinkopaneelit kotisi hankintalistalla, mutta et ole ihan varma, mistä lähteä liikkeelle? Me autamme – muista, että hölmöjä kysymyksiä ei ole! Klikkaa siis yhteydenottopyyntö meille päin, niin olemme sinuun yhteydessä.

Henkilön kuva