Harkittuja hankintoja kaikkien parhaaksi

Lahjojen antamiseen ja saamiseen kiteytyy joulun taikaa. Mistä voi tietää, että annettu joululahja on hyvä paitsi lahjan saajalle myös yhteiselle ympäristöllemme? Eetti Ry:n toiminnanjohtaja Kirsi Salonen kävi valottamassa Oomille vastuullisempien lahjojen saloja.

Joulua sanotaan kulutusjuhlaksi. Lahjavuoret ja uutuuttaan kiiltävät lelut ovat kiinteä osa joulua. Yhä useammat kokevat nykyään kulutusahdistusta ja pyrkivät välttämään krääsää. Tietoisempi kuluttaminen tekee tuloaan myös jouluun.

Tietoisempi kuluttaminen tekee tuloaan myös jouluun.

– Homman ydin on erottaa toisistaan tarve ja halu. Jos tavara hankitaan palvelemaan jotain tarvetta lähtökohtaisesti koko elinkaarensa ajaksi ja se on mahdollista käytön jälkeen vielä kierrättää asianmukaisesti, ollaan vastuullisen hankinnan äärellä, Salonen tiivistää.

Ajatuksella ja avoimesti

Kun siis suuntaat joululahjaostoksille, pysähdy ensin ajattelemaan jokaista, jolle aiot ostaa lahjan. Mitä hän tarvitsee? Oletko varma, että hän pitää suunnittelemastasi lahjasta? Tuleeko se käyttöön?

– Tavaralahjojen kohdalla oleellista vastuullisuuden kannalta on, että tavara tulee käyttöön eikä lennä roskiin tai kaapin perälle. Jos paketista paljastuu huti, se kannattaakin aina mahdollisuuksien mukaan laittaa kiertoon.

Lahjatoiveista kannattaa keskustella avoimesti.

Helpointa on, jos lahjatoiveista voidaan keskustella avoimesti. Vastuullisin tavaralahja on aina se, joka joko jää hankkimatta tai on kierrätetty tai muulla tavoin olemassa.

– Jos ei tahdo saada lahjoja, kerro se vilpittömästi. Tai kerro suoraan, jos arvostat lahjassa esimerkiksi sitä, että se on hankittu kirpputorilta tai löydetty antajansa omaisuuden joukosta käyttötarkoitusta vailla, vinkkaa Salonen.

Mistä tunnistaa vastuullisen lahjan?

Moni yritys tarjoaa palveluitaan ”parempana valintana”. Euroopan komission ja kansainvälisten kuluttajaviranomaisten teettämän tutkimuksen* mukaan jopa 42 prosenttia yrityksistä kertoo vastuullisuudestaan virheellistä tietoa. Viherpesu eli pinnallinen ympäristöystävällisyys on todellinen vaara, joka vastuullisempien lahjojen metsästäjän on syytä tiedostaa. 

– Jos olet ostamassa lahjaa uutena, kiinnitä huomiosi ensin siihen, tarjoaako yritys tietoa vastuullisuudestaan vai ei. Missä tuote on tehty? Missä ja miten sen materiaalit on valmistettu? Entä tarjotaanko tuotteelle takuu tai korjauspalvelua?

Euroopan maat ovat niin sanottuja matalan riskin maita, joissa laki velvoittaa vastuullisiin toimintatapoihin. Riskimaihin lukeutuvat esimerkiksi monet Aasian maat.

– Jos tuotantoketjua ei ole läpinäkyvästi kuvattu tai siitä ei olla valmiita kertomaan lisää, toimintatavoissa voi olettaa olevan puutteita. Nyrkkisääntö on, että mitä ”hankalammassa” paikassa tuote on tehty, sitä huolellisemmin taustatutkimus kannattaa tehdä.

Kun siis suuntaat joululahjaostoksille vastuullisuuskiikarit kaulassa, pysähdy hetkeksi ja mieti, ennen kuin ostat. Harkiten syntyvät parhaat hankinnat niin jouluna kuin vuoden jokaisena päivänä.

Viisi vastuullisempaa lahjavinkkiä:

  1. Anna aikaa tai osaamistasi. Vie läheisesti esimerkiksi retkelle, tarjoa ystäväpariskunnalle lastenhoitoapua, tai tarjoa neulojan tai nikkaroijan lahjojasi läheisten käyttöön.
  2. Ruokalahjat. Ruokalahjoissa kannattaa suosia reilun kaupan tuotteita.
  3. Second hand. Kirjoja, harrastusvälineitä tai elektroniikkaa ei tarvitse nykyään ostaa uutena saadakseen käsiinsä hyväkuntoista tai jopa uudenveroista tavaraa.
  4. Palvelulahjakortit.
  5. Yhteistä hyvää. Mitä jos lahjoittaisitkin lahjan saajan nimissä panoksen hyväntekeväisyyteen?

*Lähde:https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_269

Anna joulun jolkottaa – ota itse iisimmin

Oomi otti selvää jouluvalmistelujen sudenkuopista ja miten taata turvallisempi joulu.

Tee testi - millainen joulupallo sinä olet?

Paras ajanviete joulun odotukseen on täällä. Voit halutessasi osallistua samalla 50€ lahjakortin arvontaan.