Onko täällä kilttejä sähkönkuluttajia?

Jouluvalmisteluissa voi tehdä kestäviä valintoja, ja joulua voi viettää energiatehokkaasti tunnelmasta tinkimättä. Mitä luultavimmin myös ikkunoista kurkistelevat tontut kirjaavat muistiin, millaisia sähkönkäyttäjiä missäkin kodissa asustaa.

Joulun tunnelma syntyy jatkuvuudesta – kuinka asiat on aina tehty samalla tavalla ja samassa järjestyksessä. Pyhistä perinteistä on hyvä pitää kiinni, mutta joulumieltä voi saada myös siitä, että pyrkii välttämään turhaa kulutusta.

– Energian säästäminen onnistuu parhaiten ennakoimalla, esimerkiksi säätämällä lämpötiloja joulunpyhiksi. Joulusiivouksen yhteydessä kannattaa puhdistaa ilmalämpöpumpun suodattimet ja imuroida sähkölaitteet pölystä, vinkkaa asiantuntija Juhamatti Meetteri valtion kestävän kehityksen yhtiö Motivasta.

Joulusiivouksen yhteydessä kannattaa puhdistaa ilmalämpöpumpun suodattimet ja imuroida sähkölaitteet pölystä.

Entä oletko tullut ajatelleeksi, että energiaa säästyy myös silloin, kun vaihtaa saunan kiuaskivet säännöllisesti? Ennakoinnin lisäksi jouluaattonakin voi pienillä teoilla alentaa energiakulutusta koko perheen voimin. Käydäänpä vinkit läpi joulumelodioiden tahtiin.

”Nyt sitä saa vatsansa täyteen puuroo”

Jouluaamu tuoksuu kanelilta ja mantelilta. Koko perhe pienimmästä suurimpaan kerääntyy höyryävän puuron ääreen.

Joulupuuro hautuu energiatehokkaasti haudutuskattilassa pienemmällä lämmöllä kuin tavallisessa kattilassa. Jos sinulla on käytössäsi leivinuuni tai puuhella, maukas puuro valmistuu ilman sähköä. Jos valmistat puurosi uunissa, leivinuunissa tai puuhellalla, voit hyödyntää jälkilämpöä tuomaan energiatehokkuutta.

”Niin hyvä, lämmin, hellä on mieli jokaisen”

Saunasta alkaa laskeutuminen joulurauhaan. Löylyn sihinä kutsuu saunan hämärään.

Jos olet puusaunan onnellinen omistaja, joulusauna ei kerrytä lainkaan sähkölaskuasi.

Sähkösaunassa löylyttelijä voi halutessaan lyhentää kulutuspiikkien kestoa rientämällä saunaan heti sen lämmettyä. Kun koko perhe tai suku saunoo peräkkäin, sauna ei porota päällä turhaan. Ja kun muistaa vielä sulkea saunan poistoilmaventtiilin saunomisen ajaksi, löyly ei karkaa ulos. Saunomisen jälkeen poistoilmaventtiili avataan asianmukaisen ilmanvaihdon varmistamiseksi.

Sähkösaunassa löylyttelijä voi halutessaan lyhentää kulutuspiikkien kestoa rientämällä saunaan heti sen lämmettyä.

”Sika, on sähköuunissa”

Kinkku on edelleen joulupöydän kunkku, vaikka yhä useammat valitsevatkin kasvisvaihtoehdon. Tapoja on monia: jotkut paistavat kinkun aatonaattona, jotkut aattona ja jotkut juhannuksena, mutta se onkin sitten toinen tarina. Jos sinulla on pörssisähkösopimus, paistoajankohdalla on merkitystä. Malta siis ajoittaa kinkunpaisto halvimmille tunneille.

– Jos käytät paistomittaria, kinkku saa muhia uunissa rauhassa eikä uuninluukkua tarvitse turhaan avata. Kaikista energiatehokkaimmin kinkku kypsyy paistopussissa. Vilkaise ennen joulunpyhiä myös uuninluukun tiivisteitä, ettei uunin lämpö jää suotta lämmittämään sisätiloja.

Jos lämmität joulupöytää varten aiemmin valmistettuja laatikoita, voi uuniin laittaa kerralla mahdollisimman suuren määrän. Jouluaterian perunoita keitettäessä ja soosia suurustettaessa koolla on väliä: kannattaa käyttää oikean kokoisia pannuja ja kattiloita, jotka sopivat ruuan määrään ja lieden kokoon. Silloin ei mene sähköä hukkaan.

”Vain kynttilät ja kultanauhat loistaa hämärään”

Aattoiltana kynttilät hehkuvat joulun valoa. Kynttilöiden tuoma lämpö tuntuu konkreettisesti tunnelman lisäksi myös kodin lämpötilassa. Jos olet kynttilöiden ystävä ja niitä tulee poltettua paljon, joulun pyhien ajaksi voi harkita lämpötilan laskemista esimerkiksi olohuoneesta.

Joulun valaistuksessa ledit ovat energiatehokkaampia verrattuna perinteisiin lamppuihin.

Pihan ja parvekkeen jouluvalot voi myös ajastaa, jotta ne eivät pala suotta yöaikaan tai kilpaa päivänvalon kanssa.