Optimoi oma energiankäyttösi – virtaa purkista ja punttikselta

Syksyn pimenevät illat ja hektinen elämänrytmi voivat joskus uuvuttaa. Kun arki uhkaa viedä mehut, on aika pysähtyä ja varmistaa, että oma energiankäyttö on optimaalisella tasolla!

Kun kaamos lähestyy, moni väsyy ja arki tuntuu tahmealta. Syysväsymykseen on onneksi tarjolla simppeli resepti, joka ei vaadi lääkärillä käyntiä: syö hyvin, liiku ja nuku tarpeeksi sekä vietä aikaa läheisten kanssa, niin voit paremmin!

Liikunta on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin peruspilareita. Ulkoilu on yksi parhaista tavoista lisätä vireyttä ja purkaa stressiä. Kävitpä sitten pitkällä hikilenkillä, metsässä samoilemassa tai lyhyellä happihyppelyllä, olo paranee takuulla. Liikunta käynnistää aineenvaihdunnan, vahvistaa luustoa, alentaa kohonnutta verenpainetta ja korkeaa kolesterolia sekä vähentää stressin määrää.

Liikkua voi monin tavoin. Tärkeää olisi harrastaa muutaman kerran viikossa liikuntaa, jossa hengästyy ja syke nousee. Liikkua voi niin sisällä kuin ulkona, yksin tai porukassa. Lajeja vaihtelemalla ja uutta kokeilemalla mieli pysyy virkeänä ja innostus yllä. Myös lihaskunnosta kannattaa pitää huolta. Jotta treenaaminen täydentää energiavarastoja eikä kuluta niitä, välillä kannattaa pitää myös lepopäiviä. Kehonhuoltoakaan ei kannata jättää välistä.

Ulkoilu on yksi parhaista tavoista lisätä vireyttä ja purkaa stressiä.

Tankkaa vitamiineja

Syksyllä omia energiavarastoja voi tankata liikunnan lisäksi syömällä monipuolisesti. Etenkin hedelmien ja kasvisten määrää lautasella kannattaa lisätä, hyviä rasvoja unohtamatta. Koska D-vitamiinia saadaan lähinnä auringonvalosta, sen saanti on hyvä turvata syksyn ja talven aikana ravintolisän muodossa. Laadukkaita D-vitamiinivalmisteita myydään niin apteekeissa kuin hyvinvointimyymälöissä.

D-vitamiinin lisäksi purkista kannattaa tankata C-vitamiinia, sinkkiä ja B12-vitamiinia. B-vitamiinit ovat erityisen tärkeitä, jos ruokavalio ei sisällä lihaa. Muistathan, että monipuolinen ruokavalio on paras vitamiinien ja hivenaineiden lähde.

Muista palautuminen

Kiireen keskellä pysähtyminen tuntuu joskus ylivoimaisen vaikealta. Omien energiavarastojen tankkaus onnistuu parhaiten, kun löytää juuri itselleen sopivan tavan rentoutua. Siinä missä toinen rentoutuu vauhdikkaan liikunnan merkeissä, toiselle helpotuksen kiireeseen tuo hyvä elokuva tai kirja. Myös läheisten ja ystävien seura sekä yhdessä harrastaminen ovat tärkeitä tekijöitä hyvinvoinnille.

Palautuakseen ihminen tarvitsee ravinnon ja liikunnan lisäksi lepoa. Uni onkin yksi tärkeimmistä asioista jaksamisen kannalta. Aikuinen ihminen tarvitsee unta keskimäärin 7–9 tuntia vuorokaudessa, ja itselle sopiva tuntimäärä selviää kokeilemalla. Kun unta on riittävästi, aamut eivät tunnu kankeilta, vaan herääminen on helppoa ja päivä käynnistyy vaivatta. Univaje vaikuttaa negatiivisesti tarkkaavaisuuteen, muistiin ja oppimiseen. Nuku siis hyvät yöunet, pidä arjen rytmi tasaisena ja tunne, kuinka vireys palautuu kuin huomaamatta!

Läheisten ja ystävien seura on tärkeä tekijä ihmisen hyvinvoinnin kannalta.