Sähkönsäästövinkit elävästä elämästä

Vintti pimeäksi ja autoon saunaan – nyt on tarjolla Oomisten lukijoiden jakamia, toinen toistaan oomintakeisempia sähkönsäästövinkkejä klassikkoteemoista. Ota hyvä asento ja lukaise tämä lennokas laatuniksien kimara leppoisalla otteella!

1. Valaistus: kun vessarauha on yliarvostettua

Hehkulamput on vaihdettu ledeihin ja valot sammutetaan aina tilasta poistuessa – tuttuja juttuja. Kun perushommat ovat valaistusasioissa plakkarissa, voi säästötoimiin tällä sektorilla panostaa esimerkiksi näin:

  • ”Iltaa voi viettää kynttilän valossa.”
  • ”Otsalamppua voi käyttää sisälläkin, jos tarvitsee hiukan valoa hetkeksi, vaikka yöllä.”
  • ”Liiketunnistimilla ohjatut valot vessoihin jne. sisätiloihin.”
  • ”Jätän vessanoven auki, niin ei tarvitse sytyttää valoja.”
  • ”Valojen sulake nollille koko kesäksi!”
  • ”Perjantaisin on vintti pimeänä.”

2. Lämmitys: jumpat ja jälkilämmöt avuksi

Lämmityksen sähkönsäästöön löytyy keinoja laidasta laitaan. Maltillisemmat kehottavat laskemaan huonelämpötiloja asteella ja jämäkämmät suosittelevat miettimään koko lämmitysmuotoa uudelleen, jos lukemat sähkölaskulla saavat hikoilemaan. Laidasta laitaan ovat myös asiakkaidemme vinkkaamat toimenpiteet, joilla mieli ja koti pysyvät lämpöisenä pakkasten yli:

  • ”Paras tapa jo vuosien ajan on ollut, että kesäiltaisin kaikki ikkunat yöksi auki. Aamulla ikkunat kiinni ja verhot kiinni päiväksi. Pysyy sisälämpötila kohtuullisena ilman sähköä.”
  • ”Talvikaudella: villasukat ja yllätyskyykyt pitävät lämpimänä vähän viileämmässäkin asunnossa.”
  • ”Hyödynnä lämmityskautena uunin jälkilämpö käytön jälkeen antamalla uuninluukun olla auki jäähtymisen ajan.”
  • ”Tammi–maaliskuuksi Teneriffalle.”
  • ”Kylpyhuoneen mukavuuslattialämmityksen säätö alemmaksi.”

Oomin lisävinkki: Lattialämmitykseen hujahtaa helposti sievoinen määrä sähköä, jos sen lämpötilaa säätää mukavuuden (lue: varvastuntuman) eikä todellisen tarpeen ohjaamana. Kylpyhuoneen lämpötilaksi riittää 22 astetta, kunhan edesauttaa kylpyhuoneen kuivumista lastakuivauksella ja tehostaa ilmanvaihtoa hetkeksi aina suihkuttelun jälkeen.

3. Sauna ja lämmin vesi: saunakyläily kunniaan

Sähkösauna voi olla suuri sähkösyöppö, jos sitä lämmittää holtittomasti. Kuten eräs asiakkaamme muistuttaa: löylyt saa halvemmalla, kun pudottaa lämmitysajan kolmesta vartista puoleen tuntiin. Tai sitten voit tietenkin pakata saunakamppeet kassiin ja ulkoistaa löylyttelyn, kuten nämä Oomisten lukijat ovat tehneet:

  • ”Lähellä olevaa uimahallia käytän aina, kun se on mahdollista. Saunan lämpö ja lämmin vesihän kuuluvat lipun hintaan!”
  • ”Käydään lähellä asuvan kaverin kanssa vuorotellen saunakylässä toistemme luona, ettei tarvitse kahta saunaa lämmitellä.”
  • ”Jos lämmintä haluaa, niin menkää istumaan 25 asteen helteellä suljettuun mustaan autoon niin jo alkaa hiki irtoamaan, joskus paremmin kuin löylyissä, ja voi kuinka virkistävää on poistua autosta! Silloin hellekin pyrkii kylmimään selkäpiitä.”

Löylyt saa halvemmalla, kun pudottaa lämmitysajan kolmesta vartista puoleen tuntiin.

4. Keittiö: kaiva termari ja puusurvin kaapista

Pienillä valinnoilla ja toimenpiteillä voi säästää kokkauspuuhissa ja kylmälaitteiden sähkönkulutuksessa pitkän pennosen. Kaiken a ja o on hyödyntää kuluva energia mahdollisimman tehokkaasti viimeistä kilowattituntia myöten: tee usea ruoka uunissa yhdellä kertaa, pese vain täysiä astianpesukoneellisia ja sulata pakasteet jääkaapissa. Köökin energiatehokkuutta voi toki edesauttaa myös näin:

  • ”Laitan aamukahvit heti keittämisen jälkeen termariin. Kahvinkeitin ei turhaan porota päällä, eikä kahvi pala keittimeen, mikäli aamukahvihetki hieman venähtää.”
  • ”Perunamuusin voi tehdä puusurvimella, ei tarvitse käyttää sähkövatkainta.”
  • ”Kesällä kokataan ulkona: grillataan, savustetaan ja wokataan muurinpohjapannulla.”
  • ”Sekä jääkaapin ja pakastimen taustan siivous ja imurointi pölyistä. Vaikuttaa sähkönkulutukseen nousevasti, jos on paljon pölyä laitteiden takana, mistä pitäisi lämpimän ilmavirran kulkeutua pois.”
  • ”Kananmunia keittäessä, heti kun kiehuvat, laitan levyn pois päältä. Kypsyvät kannen alla 10 min täydellisiksi.”

Levy pois päältä heti, kun munat kiehuvat.

5. Sokerina pohjalla jokerivinkit ja pari oomintakeista tarinaa

Jos imurointi ei nappaa, taloudessasi on kanala tai haluat yksinkertaisesti hymyn huulillesi, tämä vinkkiosio on sinulle.

  • ”Vaimoni Kaarina luki tarinan intervepin ihmemaailmasta, jotta vähentämällä pölynimurin käyttöä ja hoitamalla lattiasiivouksen kumilastalla voi säästää sähköä. Vanhana imurikauppiaana nauroin, mutta päätin kokeilla ja homma pelitti loistavasti! Elikkä tarvitaan 50 cm leveä kumilasta, jossa on sopivan pituinen varsi. Pöly lähtee paremmin kuin sähköimurilla ja täysin äänettömästi sekä muovi-, laminaatti- että parkettilattioilta. Samalla tekijä saa tehokkaampaa liikuntaa. Semmonen oomintakeinen juttu. Ja tämä tarina on tosi.”
  • ”Kanalassa ei tarvitse pitää erillistä lämmityslaitetta, kun viereiseen karsinaan laittaa hevosen. 38-asteisena "hehkuvan" 400–500 kg hevosen läsnäolo tallissa nostaa sisälämpötilaa 5–10°C. Vasta kovemmilla pakkasilla on tarve käynnistää lämmityslaite. Säästänemme kymmeniä euroja näin.”

Lukijamme Sulo kiteytti sähkönsäästön kultaisen säännön runon muotoon ja sai meidän oomilaisten sydämet sykähtämään:

"Oomi on silloin parasta, kun oot sähkön varassa, kun et tarvi virtaa milloin, käännä kytkin nollaan silloin."

Jäikö hampaankoloon kysymyksiä sähkönsäästöstä? Artikkelimme Simppelit säästövinkit kotitaulouksiin ja Miten säästää sähköä listaavat lisää oivia sähkönsäästövinkkejä.

Sydämellinen kiitos jokaiselle säästövinkkinsä jakaneelle Oomisten lukijalle – teitä oli hurja määrä: yli 700!