Taloudenhallinta on motivaatiolaji
Raha. Nykyään se tarkoittaa lähinnä numeroita verkkopankissa. Sitä tulee ja menee, ja sen liikkeistä ei aina pysy perässä. Eteen voi tulla kuitenkin tilanne, jolloin syvempi sukellus omaan taloustilanteeseen kannattaa. Oomi perehtyi taloudenhallinnan perusperiaatteisiin asiantuntijan johdolla ja selvitti, miksi omista talousasioistaan kannattaa tulla tietoiseksi ja miten se onnistuu näppärästi.
Rahaan, sen tulemiseen ja menemiseen, liittyy yhä vähemmän samanlaista konkretiaa kuin käteisrahan aikaan. Palkkakuitti tupsahtaa postilaatikon sijaan verkkopankkiin, laskujen maksut lähtevät automaattivelotuksena suoraan tililtä ja ostosten maksaminenkin onnistuu vikkelästi muovista korttia tai älypuhelinta vilauttamalla.
– Automatisaatio on lisännyt huimasti tiedostamatonta rahankäyttöä. Mihin rahaa kuluu, ja kuinka paljon? Oman talouden seurantaan tai tarkkailuun tunnetaan harvoin tarvetta, jos talous ei ole tiukalla. Tiedostamattomaan rahankäyttöön liittyy kuitenkin riskejä, toteaa Marttaliiton neuvonnan johtaja Teija Jerkku.
Taloudenhallinnan kulmakivet
Taloudenhallinnassa kaikki lähtee oman taloudentilan tiedostamisesta. Jokaisella, taloudellisen tilanteen laadusta riippumatta, olisi hyvä olla jonkinasteinen käsitys omasta taloustilanteestaan ja taloussuunnitelma tulevaisuuden varalle
– Tulojen ja menojen tiedostaminen mahdollistaa niiden tasapainottamisen ja johtaa yleensä suunnitelmallisempaan rahankäyttöön. Suunnitelmallisuus mahdollistaa säästämisen ja yllättäviin menoihin varautumisen eli ennakoinnin. Se luo taloudellista turvallisuudentunnetta, Jerkku nivoo yhteen taloudenhallinnan peruselementit.
Suunnitelmallisuus rahankäytössä tuo taloudellista turvallisuudentunnetta.
Oman taloustilanteen kartoittaminen on yksinkertaista, mutta vaatii viitseliäisyyttä. Prosessissa menot ja tulot kirjataan ylös tietyllä ajanjaksolla. Sopiva aikaväli on jotain yhden kuukauden ja vuoden väliltä. Mitä pidempi ajanjakso on, sitä kattavamman kuvan taloudestaan saa. Pitkän aikavälin näkymä mahdollistaa rahankäytön tarkemman suunnittelun ja ennakoivan budjetoinnin esimerkiksi joulunajan ja syntymäpäivien lahjamenoihin tai matkoihin. Laskelmissa on syytä huomioida kaikki varallisuus ja velat.
– Markkinoilla on olemassa paljon talouden seuraamiseen suunniteltuja sovelluksia, kuten Penno, mutta ruutuvihko tai Excel-taulukko kelpaavat myös vallan mainiosti. Alkuun homma voi tuntua turhalta ja työläältä, kunnes löytää sen oman motivaatiotekijän ja huomaa toiminnan hyödyt, Jerkku vinkkaa.
Menot voivat yllättää jokaisen
Maksukyvyttömyys laukaisee usein häpeän tunteen. Asiasta ei haluta tai uskalleta puhua, vaan se saa sulkeutumaan. Puhuminen ja avun hakeminen ajoissa ovat kuitenkin avain tukalasta tilanteesta selviämiseen.
– Ihan joka ikinen meistä voi kohdata maksuvaikeuksia, jolloin raha ei riitä välttämättömyyksiin. Tällaiseen tilanteeseen voi johtaa esimerkiksi tulojen äkillinen romahtaminen.
Avun hakeminen ja avoin puhe auttavat eteenpäin maksuvaikeuksissa.
Kun kohtaa maksun, jota ei pysty maksamaan määräaikaan mennessä, kannattaa ensimmäisenä olla yhteydessä maksun perijään. Yleensä eräpäivää on mahdollista siirtää yhteisymmärryksessä, kun avoimesti kertoo tilanteesta. Toinen hyvä vaihtoehto on ottaa yhteyttä talousneuvontaa tarjoaviin yrityksiin, esimerkiksi Takuusäätiöön, ja tiedustella ohjeita tilanteen selvittämiseksi.
– Tärkeintä on hakea apua ajoissa ja muistaa, että velan kuittaaminen velalla ei koskaan ole kannattava ratkaisu, Jerkku painottaa.
Taloudenhallinnan aakkoset, aloita näistä:
- Selvitä tulot ja menot. Pidä kirjaa tuloistasi ja menoistasi alkuun muutaman viikon ajan.
- Säästä, edes vähän. Hyvä tapa on laittaa jokin tietty summa säännöllisin väliajoin syrjään, käyttörahoista erilliselle tilille.
- Priorisoi hankintojasi. Mieti onko kyseessä tarve vai halu, ja sopiiko hankinta budjettiisi.