Asiantuntija vastaa: miten luot joulutunnelmaa ja pidät sähkölaskun kurissa samaan aikaan?

Jouluvalot, kinkku uunissa, puolen päivän saunavuorot, jouluohjelmat, täynnä notkuva jääkaappi ja äärimmilleen ahdettu pakastin. Miten tässä savotassa voi pitää sähkölaskun kurissa ja tunnelman jouluisena? 

Tähän artikkeliin on haastateltu Motivan asiantuntijaa Päivi Suur-Uskia. Päivi tuntee kestävän kehityksen ja erityisesti energiatehokkuuden sekä sähkönkulutuksen koukerot kuin omat taskunsa.

Päivi, ihan ensimmäisenä: kuluuko jouluna oikeasti enemmän sähköä kuin normaalissa arjessa? Jos näin on, niin kuinka paljon keskimäärin?

Kotitalouksien sähkönkulutuksessa on paljon hetkittäistä vaihtelua elämänrytmistä riippuen. Joulunkaan sähkönkulutus eli sinällään ole välttämättä suurempaa viikkotasolla muuhun talviaikaan verrattuna, mutta joulun kulutus painottuu tiettyihin hetkiin kuten erityisesti jouluaattoon ja aatonaattoon.

Joulupäivänä ja tapaninpäivänä on sähkönkulutus palautunut useimmiten takaisin normaalin viikonlopun tasolle. Valtakunnan tasolla joulu on hiljaisempi sähkönkulutuksen hetki, kun teollisuutta ja muuta sellaista on joulutauolla.

Eli kotitalouksien joulun sähköpiikki on ihan oikea juttu. Mikä vie joulun aikaan eniten sähköä suomalaisessa kodissa?

Kun puhutaan kodin laitteista, niin sähkökiuas on se suurin ja merkittävin, ja joulusaunominen kyllä näkyy kulutuksen nousuna.

Jouluna korostuu yleensä myös sähköuuniin ja lieden käyttö jouluruokien valmistuksessa. Toki tämä taas tasaantuu joulun jälkeen, kun sitä ruokaa sitten riittää lämmitettäväksi (mikrolla) seuraavien päivien ajaksi.

Valaistuksen sähkönkäyttö yleensä vähenee, kun ollaan hämärämmässä jouluvalojen ja kynttilöiden loisteessa. Myös viihdelaitteiden käyttö voi olla vähäisempää, kun seurustellaan ja vietetään joulua perheen kesken.

Pyykit pestään ennen joulua tai joulun jälkeen. Jouluaattona voi vielä sähkönkäyttöä lisätä autojen lämmitys, kun tehdään hautausmaa- ja muita aattovierailuja.

Kuten tuossa mainitsetkin niin jouluna monesti tunnelmoidaan usein kynttilänvalossa ja koti on parhaimmillaan täynnä perheenjäseniä. Miten tämä vaikuttaa sähkölaskuun – kannattaisikö esim. lämmitystä kääntää pienemmälle?

Ehdottomasti kannattaisi. Ihmisistä tulee lämpöä, ruoanvalmistuksesta erityisesti uunin käytöstä tulee lisälämpöä ja saunominen myös lämmittää kotia. Lämpötilaa pitäisi osata jo laskea ennakolta, tai muutoin joutuu tuulettamaan lisälämmöt harakoille.

Lopuksi haluaisin vielä kysyä, mitä konkreettisia viilauksia jouluna voi tehdä, joka ei lannista tunnelmaa, mutta säästää sähkölaskussa?

Tämä on oikeastaan juuri niin yksinkertaista, mitä ollaan jo puhuttu: huonelämpötilan lasku ennakolta, silloin kun on ekstraväkeä kylässä, sähkösaunaa ei pidetä turhaan päällä ja uunin käytössä järki kädessä.

Itse ajattelen asian mieluummin näin: parempi toimia energiafiksusti ympäri vuoden, niin joulun aikaan päivän parin mittainen piikki ei haittaa.

Näinhän se varmastikin on. Kiitos haastattelusta Päivi ja hyvää joulun odotusta!

Miten säästää sähköä – näin laitat kodin sähkösyöpöt kuriin

Nappaa haltuun Oomin helpot sähkön säästövinkit.

Tee testi - millainen joulupallo sinä olet?

Paras ajanviete joulun odotukseen on täällä. Voit halutessasi osallistua samalla 50€ lahjakortin arvontaan.